nedjelja, 28. ožujka 2010.

Zaštitite svoju privatnost na Facebooku u 6 koraka

Bilo da ste ovisnik o razgovorima telefonom, čitanjem novina i časopisa, ili ste strastveni web surfer, siguran sam da sebi ne možete pomoći ali primijetite da se svakih nekoliko dana pojavi nova sigurnosna prijetnja.

Postoji mnogo čudnih načina da nam netko ukrade dio našeg mira. Jedan od tih načina je mnogo manjih informacija koje unosimo u razne web aplikacije koje će se na kraju sve zajedno ujediniti protiv nas.

Dobar primjer je Facebook aplikacija u kojoj trebate navesti datum rođenja kako biste saznali koja pjesma je bila sedmični hit u sedmici kada ste rođeni. Primijetite da aplikaciju aktivno koristi više od milijun korisnika. Na ovaj način ste svoj datum rođenja suzili na sedam dana. Sada se zapitajte koliko pokušaja hakeru treba da otkrije vaš datum rođenja i zloupotrijebi ga. Ne treba mnogo, s obzirom na broj mogućnosti.

Posljednje promjene na Facebook sučelju promiču ideju pretraživanja, ne na osnovu vaše liste prijatelja već na osnovu bilo kojeg od unešenih pojmova, prekopavajući po profilima i proširujući rezultate pretrage.

Ne bih ni započinjao o opasnostima sa postavljanjem adrese stanovanja, broja telefona i bezbroj drugih detalja koje znaju samo vaši najbliži prijatelji. Također nije dobro da na svom blogu, ako ga imate, dijelite osobne informacije.

Lijepo je dijeliti, ali je ljepše ako znate s kime dijelite.

Zatvorite curenje informacija na Facebooku

1. korak. Kliknite na Korisnički račun u gornjem desnom uglu i iz padajućeg izbornika odaberite Postavke korisničkog računa. Odavde možete zamijeniti svoju postojeću lozinku za neku jaču, koristeći alfanumeričke i specijalne znakove.

2. korak. Kliknite na karticu Mreže kako biste provjerili da ste zadovoljni sa postavkama dijeljenja za bilo koju mrežu kojoj ste možda pridruženi. Više se od vas ne zahtijeva da se pridružujete mrežama pa razmislite o odlasku sa tih mreža. Također obratite pažnju i na druge korisničke račune na socijalnim mrežama, forumima, blogovima itd.

3. korak. Postavke privatnosti jako su važne (nalaze se u izborniku Korisnički račun). Facebook je postrožio neke zadane postavke, ali je korisno da provjerite šta s kime dijelite. Konkretno, ne dajte trećim stranama da koriste vašu sliku profila u njihovim oglašavanjima koja mogu zavarati neke vaše prijatelje koji su manje upoznati sa trenutnim tehnologijama.

4. korak. Ako se prijavite na Facebook sa mobitela, ako se prijavite na Facebook SMS poruke ili ste u prijave unijeli vaš broj mobitela, budite svjesni da će vaš broj mobitela vidjeti svi prijatelji. Ako ne želite da vas zovu ili vam šalju poruke, promijenite svoje postavke u kartici Mobitel.

5. korak. Hakeri često traže slabe karike, kao što je netko tko prihvata sve prijatelje. Kada su jednom prihvaćeni, onda se pokušavaju sprijateljiti sa prijateljem osobe koja ih je prihvatila. Osoba s kojom se žele sprijateljiti tada misli da je pridošlica stari prijateljev poznanik pa prihvata prijateljstvo. Idite na Korisnički račun, Uredi listu prijatelja te napravite novu listu prijatelja u koju ćete uvrstiti sve osobe koje aktivno ne poznajete.

6. korak. Bili biste iznenađeni šta sve možete saznati o osobama na temelju njihovih odgovora na Facebook kvizovima. Većina aplikacija zahtijeva dozvolu da objavi vaše rezultate na Naslovnici i na vašem Zidu, ali čak i kada zanemarite ovakve zahtjeve, komentirajući tuđe rezultate možete otkriti mnogo više nego što ste mislili.