nedjelja, 28. ožujka 2010.

Internet Explorer 9 neće podržavati Windows XP

Microsoft postaje prvi proizvođač web preglednika koji ukida podršku na svjetski najpopularnijem operativnom sistemu.

Microsoftov novi web preglednik, Internet Explorer 9, neće podržavati Windows XP, potvrđeno je iz Redmonda.

Ovim potezom Microsoft postaje prvi proizvođač web preglednika koji ukida podršku za Windows XP, svjetski najpopularnijem operativnom sistemu.

Iako je Microsoft isključio Windows XP s popisa za IE9 namijenjen proizvođačima softvera, zaobišao je pitanje o tome koja će verzija Windowsa podržavati konačno izdanje IE9. U IE9 FAQ (česta pitanja i odgovori), Microsoft je na pitanje: "Dali će Internet Explorer podržavati Windows XP?" odgovorio: "Još je prerano govoriti o mogućnostima Internet Explorera 9 Beta".

Glasnogovornica kompanije rekla je kako novi preglednik treba "moderan operativni sistem", frazu koja je već dugo bila nespojiva sa Windowsom XP. "Internet Explorer 9 zahtijeva modernu grafiku i sigurnosnu potporu koja je došla nakon 2001. godine", dodala je, jasno asocirajući na XP koji se pojavio te godine.

Nemogućnost Windowsa XP da pokrene Platform Preview ili konačno izdanje IE9 (kada ono izađe), leži u hardverskom ubrzanju grafike koje se oslanja na Direct2D i DirectWrite DirectX API-ja (sučelje za programiranje aplikacija). Podrška za ove API-je ugrađena je u Windows 7, te je dodana u Windows Vista i Windows Server 2008 u oktobru prošle godine, ali se ne može proširiti na Windows XP.

Nitko drugi od velikih proizvođača web preglednika nije najavio da planira prestati podržavati Windows XP, ali nekoliko njih je propustilo druge operativne sisteme i platforme. Prošli mjesec je, na primjer, Mozilla rekla da neće podržavati buduće nadogradnje za Firefox na Apleovom Mac OS X 10.4 operativnom sistemu, poznatijem kao "Tiger". U međuvremenu, Googleov Chrome za Mac radi samo na Macovima baziranim na Intelovim procerosima, ali ne i za starije PowerPC strojeve čija je proizvodnja prekinuta u 2006. godini.

Internet Explorer 9 Platform Preview (verzija za testiranje) možete preuzeti sa Microsoft stranice. Zahtijeva Windows 7, Vista SP2, Windows Server 2008 ili Windows Server 2008 R2.