utorak, 13. studenoga 2012.

Sve o Windowsu 8


Sada kada je Windows 8 već neko vrijeme dostupan korisnicima širom svijeta koji ga žele kupiti i kada se smirila sva ona euforija pred globalno predstavljanje, idemo u miru i hladne glave detaljno da analiziramo Windows 8. U odnosu na prethodne Windowse, na Windowsu 8 napravljeno je mnogo promjena a najprimjetnije su one oko korisničkog sučelja koje je potpuno promijenjeno i više ne uključuje Start izbornik te je potpuno prilagođeno ekranima osjetljivim na dodir. Mnogo promjena napravljeno je i po pitanju sigurnosti a jedna od njih je i antivirusni program koji je sada sastavni dio Windowsa 8. Neke mogućnosti i aplikacije su uklonjene a neke su poboljšane. Pa krenimo redom...

Pogledamo li malo detaljnije šta se sve događalo na polju informacijskih tehnologija u posljednjih pet godina, vidjet ćemo da su društvene mreže postale najkorišteniji Internet servisi, na polju multimedije došlo je do velikog razvoja i popularnosti sadržaja u visokoj kvaliteti i visokoj rezoluciji, dolazi i do širenja korištenja računarstva u oblaku (cloud computing), sve popularniji i korišteniji postaju računarski tableti i pametni telefoni, a bežične mreže postale su toliko popularne i dostupne da je danas gotovo nezamislivo da postoji ijedan ozbiljan hotel, restoran, kafić, aerodrom ili bilo koje drugo javno mjesto bez besplatne bežične mreže. Pored toga, nastaju i novi ili se usavršavaju postojeći standardi kao npr. USB 3.0, Bluetooth 3.0, HTML 5 i mnogi drugi.

Sa druge strane pogledamo li šta se sve događalo na polju klijentskih verzija Windowsa vidjet ćemo da je nakon dugih šest godina vladanja Windowsa XP svijetu predstavljena troma Windows Vista koja je umjesto jednostavnosti u korištenju mnogim korisnicima zadavala srčane probleme. Ovaj već danas zaboravljeni operativni sistem razvijao se predugo te je zbog sve većeg nezadovoljstva proizvođača računarske opreme i pod njihovim pritiskom Microsoft bio primoran izdati ga nedovršenog, što je kasnije uzrokovalo mnoge probleme gotovo svima koji su imali bilo kakvog dodira sa Windows Vistom. Moralo se tada hitno pronaći najbolje rješenje a to je izgradnja novog operativnog sistema koji je kasnije dobio ime Windows 7. U odnosu na Vistu koja je bila gladna tada nedostupnih računarskih resursa, Windows 7 je tri godine poslije globalnog predstavljanja Viste zahtijevao mnogo manje resursa. Sa Windowsom 7 mnogi problemi su riješeni, a uvedene su i brojne nove mogućnosti. Najviše pozornosti davalo se sigurnosti i izgradnji podrške za mnoge računarske dijelove i uređaje te programe kako bi ih što više bilo kompatibilno sa novim operativnim sistemom. Windows 7 jedan je od do sada najboljih i najbrže prodavanih Windowsa ikad. Namijenjen je prvenstveno korisnicima osobnih računara i laptopa, kao što je bio slučaj i sa svim prehodnim Windowsima. Međutim, danas u vrijeme svugdje prisutnog Interneta, osobni računari više nisu ono što su nekad bili i njihova primjena od strane prosječnog korisnika svela se na minimum. Došlo je vrijeme pametnih telefona, računarskih tableta i svih drugih prenosnih uređaja koji nam omogućuju gotovo sve ono što smo do sada radili na osobnom računaru. Pretpostavlja se da je tržište pametnih telefona i računarskih tableta dvostruko veće od tržišta osobnih računara. Ta činjenica bila je sasvim dovoljna da Microsoft napravi potpuni zaokret u dosadašnjoj politici sa Windowsima i počne sa izgradnjom novog operativnog sistema - Windowsa 8. Doduše, razvoj Windowsa 8 počeo je mnogo prije globalnog predstavljanja Windowsa 7. Međutim, sve se držalo u tajnosti a u javnosti bi se rijetko kad pojavio poneki detalj, tek toliko da kod korisnika stvori zanimanje za slijedeću verziju Windowsa.

Windows 8 predstavlja značajne promjene na polju operativnih sistema primarno se fokusirajući na poboljšanju mogućnosti na prenosnim uređajima, računarskim tabletima i pametnim telefonima. Pored promjena grafičkog sučelja u kojem je nakon 17 godina postojanja uklonjen Start izbornik i zamijenjen novom aplikacijom pod imenom Start ekran, korištenjem novog načina prijavljivanja pomoću Microsoftovog korisničkog računa Windows 8 je osmišljen da što više koristi računarstvo u oblaku, Windows Explorer promijenjen je u File Explorer koji umjesto dosadašnjeg klasičnog izbornika koristi ribbone, uvedena je i podrška za nove standarde kao što je USB 3.0, Bluetooth 3.0, HTML 5 i ARM procesore. Na polju sigurnosti od najznačajnijih promjena treba navesti ugrađen antivirusni program, provjeru autentičnosti preko PIN brojeva i slikovnih lozinki, poboljšane mnoge alate kao što su  SmartScreen, Parental Control te program Family Safety. Za oporavak sistema tu su i dvije nove mogućnosti i to Refresh i Reset.


Windows 8 izdanja i hardverski zahtjevi

Postoje četiri izdanja Windowsa 8 i to:
- Windows 8, poznat kao i Windows 8 Core, sadrži sve osnovne mogućnosti Windowsa 8 i namijenjen je za masovnu upotrebu i kućne korisnike. Za nadogradnju potrebno je da imate Windows 7 Starter, Windows 7 Home Basic ili Windows 7 Home Premium.
- Windows 8 Pro ili Windows 8 Professional sadrži sve mogućnosti Windowsa 8 te je namijenjen naprednijim i poslovnim korisnicima. Na ovo izdanje možete nadograditi Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows Vista i Windows XP.
- Windows 8 Enterprise pored svih mogućnosti Windowsa 8 sadrži i dodatne mogućnosti za IT organizacije za čije tržište je i namijenjen. Za nadogradnju potrebno je da imate Windows 7 Professional ili Windows 7 Enterprise.
- Windows 8 RT dostupan je samo kao pre-instaliran na ARM uređajima kao što su računarski tableti posebno napravljeni za ovaj operativni sistem. Nadogradnja sa bilo kojeg prethodnog Windows nije moguća jer oni ne podržavaju ARM tehnologiju.

Za europsko tržište postoje i N verzije sva četiri izdanja Windowsa 8 koji ne sadrže Windows Media Player. Također za kinesko tržište postojat će specijalno izdanje Windows 8 for China koje će biti ponuđeno po relativno niskoj cijeni kako bi se smanjila raširenost softverskog piratstva u Kini.

Hardverski zahtjevi za Windows 8 isti su kao i za Windows 7 a to su:
- Procesor jačine 1 GHz;
- Radna memorija od 1 GB za 32-bitni ili 2 GB za 64-bitni Windows;
- Grafička karta sa podrškom za DirectX 9;
- Prostor na disku od 16 GB za 32-bitni ili 20 GB za 64-bitni Windows.


Priprema i instalacija Windowsa 8

Prije nego se odlučite za prelazak na Windows 8, preporučio bih vam da pokrenete program Windows 8 Upgrade Assistant. Ovaj program ima zadatak da skenira računar, programe i sve priključene uređaje s ciljem provjere dali je računar spreman za prelazak na Windows 8. Nakon završenog skeniranja program će prikazati detaljne informacije o kompatibilnosti i dodatne korake za kupovinu, preuzimanje i instalaciju Windowsa 8. Korištenje programa potpuno je besplatno. Također, prije nego kupite Windows 8 probajte izdanje Windows 8 Enterprise Evaluation koje je potpuno besplatno i traje 90 dana. Više informacija o ovom izdanju možete pronaći ovdje.

Postoje dva načina instalacije Windowsa 8, kao nadogradnja na postojeći Windows ili kao čista instalacija. Prilikom nadogradnje na Windows 7 nebiste trebali imati nikakvih problema, dokumenti i postavke će se sačuvati iako ćete neke programe morati ponovo instalirati. Ako nadograđujete na Windows XP ili Windows Vista onda će se sačuvati samo dokumenti a sve programe ćete morati ponovo instalirati. Međutim, nadogradnja često sa sobom povlači i određene probleme pa bih vam svakako savjetovao da prije instalacije na sigurno mjesto sačuvate sve svoje dokumente te nakon toga izvršite čistu instalaciju.

Instalacija Windowsa 8 sastoji se od svega nekoliko koraka i veoma je jednostavna i brza. Najveća novost tokom instalacije u odnosu na dosadašnje Windowse je mogućnost kreiranja Microsoftovog korisničko računa, mada i dalje možete koristiti lokalni korisnički račun. Što se tiče podrške za razne uređaje Windows 8 dolazi sa mnogo više upravljačkih programa pa tako za većinu njih ne morate tražiti upravljačke uređaje.


Microsoftov korisnički račun i SkyDrive usluga

Pored dosadašnjeg lokalnog korisničkog računa, sa Windowsom 8 uveden je i novi korisnički račun - onaj Microsoftov. Da bi na Windowsu 8 napravili Microsoftov korisnički račun potrebno je da imate adresu elektroničke pošte na bilo kojem od Microsoftovih servisa (@hotmail, @live, @outlook), te da je računar spojen sa Internetom. Korištenjem Microsoftovog korisničkog računa aktivirate uslugu SkyDrive koja vam besplatno dodjeljuje 7 GB slobodnog prostora na Microsoftovim serverima. Sinhronizacijom korisničkog računa sa SkyDrive uslugom korisnik sprema svoje postavke i dokumente na neki od Microsoftovih servera i na taj način oni su mu uvijek dostupni prijavom pomoću Microsoftovog računa sa bilo kojeg uređaja na kojem je instaliran Windows 8. Također, informacije sa Microsoftovog korisničkog računa koriste se i za integraciju sa mnogim programima i servisima na Windowsu 8 kao što su programi za razmjenu instant poruka, elektroničke pošte, integracija sa društvenim mrežama itd.

Ako ne želite koristiti Microsoftov korisnički račun ili ako računar nije povezan sa Internetom, onda još uvijek možete napraviti klasični lokalni korisnički račun klikom na Prijava bez Microsoftova računa, ali tada nećete moći koristiti sve mogućnosti Windowsa 8.


Modern sučelje (Metro) i novi Start ekran

Sa novim Windowsima Start izbornik je nakon 17 godina postojanja uklonjen. Zamijenila ga je aplikacija slična onoj na računarskim tabletima i pametnim telefonima koja se na Windowsu 8 zove Modern grafičko sučelje (Modern UI). Isprva se ova aplikacija zvala Metro ali je ime sredinom ljeta iznenada promijenjeno u Modern, a sumnja se da je promjena nastala zbog tužbe jednog njemačkog trgovačkog lanca istog imena.

Modern sučelje ustvari je skup raznih aplikacija poredanih u pločice preko čitavog ekrana. Svaki program iz tog skupa pokrećete dodirom pojedine pločice ili klikom miša ako nemate ekran osjetljiv na dodir. Modern sučelje uvedeno je najviše zbog toga što Microsoft polako prelazi i na tržište računarskih tableta. To međutim ne znači da Windows 8 nije namijenjen i za osobne računare jer ispod Modern sučelja i dalje se nalazi sve ono što se nalazilo i u dosadašnjim Windowsima, mada će se mnogi korisnici u početku teže snalaziti bez Start izbornika.



Vratite Start izbornik na Windows 8

Ako baš ne možete bez Start izbornika onda vam predlažem da koristiti neki od programa koji na neki način vraća Start izbornik. Postoji nekoliko takvih programa a neki od besplatnih su Power8 koji je možda i najbolji, Win8 StartButton, Classic Shell, te ViStart kojeg za razliku od ostalih ne možete uređivati po želji. Međutim, najbolji program sa mnogo opcija koji će vam najvjernije vratiti Start izbornik je svakako Start8, ali ovaj program košta 5$ a možete ga i besplatno probati na 30 dana.



Charms

Pored Modern sučelja još jedna novost na Windowsu 8 je i tzv. Charms, odnosno izbornik koji se pojavljuje uz desni rub ekrana kada strelicu miša prinesete gornjem ili donjem uglu sa desne strane ekrana. Charms sadrži opcije: Pretraživanje, Dijeljenje, Start, Uređaji i Postavke. Pretraživanje kao što i ime kaže omogućuje pretraživanje, Dijeljenje omogućuje dijeljenje sadržaja putem elektroničke pošte, instant poruka ili društvenih mreža, klikom na Start prikazuje se početni Start ekran koji koristi Modern sučelje, Uređaji omogućuje korištenje najčešćih opcija za uređaje sa posebnom podrškom za Windows 8 iako je trenutno malo ovakvih uređaja pa će koristi od ove opcije imati najviše korisnici sa dva ekrana, Postavke omogućuje pristup upravljačkoj ploči, personalizaciji, podacima o računaru, pomoć, kao i osnovne postavke vezane za mrežu, zvuk, svjetlinu ekrana, obavijesti, napajanje i tastaturu.



Windows Explorer je File Explorer

Za Windows Explorer kažu da je promijenio ime u File Explorer, iako se u Task Manageru i dalje zove Windows Explorer. Kako god da se zove, ime nije jedina promjena koju je doživio. Naime, u File Explorer su uključeni ribboni koji donose mnogo više opcija i mogućnosti najčešće korištenih operacija.

Jedna od većih promjena je i mnogo jednostavniji način brisanja datoteka na način da datoteke sada odmah idu u koš za smeće čim ih obrišete, bez prikazivanja prozora sa pitanjem dali stvarno želite obrisati datoteku. Također, prozor koji prikazuje prenos podataka sada sadrži mnogo više detalja kao što je grafički prikaz brzine prenosa, te mogućnost pauziranja ili odustajanja od prenosa.

Velike promjene doživio je i Task Manager, odnosno Upravitelj zadataka na lokaliziranom Windowsu, koji sada nudi mnogo više detalja o svakom pokrenutom programu i procesima u pozadini, grafički prikaz u temperaturnim bojama koji prikazuje nivo korištenja resursa, mreže i diskova, te mnogo razumljivija imena za procese kao i mogućnost da korisnik za svaki proces više informacija potraži na Internetu.



Paketi jezičnog sučelja

Što se tiče paketa jezičnog sučelja koji mijenja jezik korisničkog sučelja, stvari su sada znatno promijenjene. Naime, za razliku od Windowsa 7 na koji paket jezičnog sučelja možete instalirati samo na Ultimate i Enterprise izdanja, to ograničenje na Windowsu 8 je uklonjeno pa paket jezičnog sučelja možete instalirati na bilo koje izdanje Windowsa 8.


Windows Store

Još jedna novost na Windowsu 8 je Windows Store (Trgovina), servis preko kojeg možete kupovati ili besplatno preuzimati razne aplikacije koje su namijenjene za novo Modern sučelje. Trenutno se na Windows Store nalazi preko 13.000 aplikacija, a za svaku aplikaciju dostupni su svi detalji koji vas mogu zanimati, ali i mišljenja drugih korisnika koja svakako treba pogledati prije nego krenete da instalirate neku aplikaciju.



Windows Defender

Najveća novost na polju sigurnosti u odnosu na prethodne Windowse je da Windows 8 posjeduje i antivirusni program, a to je Windows Defender koji je u odnosu na prethodne verzije znatno poboljšan i kojem je dodana antivirusna komponenta programa Microsoft Security Essentials. U Microsoftu su naime shvatili da oni koji održavaju računare na njega često instaliraju probnu verziju antivirusnog programa koji obično traje 30-tak dana, nadajući se da će korisnik u tom periodu kupiti punu verziju antivirusnog programa. Međutim, mnogi korisnici su nakon isteka probne verzije ostali bez antivirusne zaštite što je uzrokovalo najveći broj problema u stabilnosti i sigurnosti operativnog sistema. Sada će se mnogi od vas zapitati dali to znači da ne možete instalirati neki drugi antivirusni program bojeći se da bi moglo doći do nestabilnosti operativnog sistema zbog rada dva antivirusna programa? Odgovor je da možete a evo i zašto. Naime, Windows Defender osmišljen je tako da štiti računar sve dok na njemu nema drugog antivirusnog programa. Onda kada korisnik instalira drugi antivirusni program, Windows Defender to registrira i prestaje sa radom, a ponovo počinje sa radom kada uklonite taj drugi antivirusni program, ili kada mu istekne licenca. Na ovaj način Windows 8 nikada ne ostaje bez antivirusne zaštite.



Opcije Refresh i Reset

Vođeni činjenicom da mobiteli, routeri i mnogi drugi elektronički uređaji imaju mogućnost vraćanja u tvorničko stanje, Microsoft je isto to omogućio i na Windowsima 8 uvodeći opcije Refresh i Reset.

Refresh - ponovo instalira Windows i vraća sve korisničke podatke, programe i postavke. Ova opcija idealna je kada se nađete u nekom nerješivom problemu ili kada jednostavno želite ponovo raditi na svježe instaliranom Windowsu na kojem će biti sačuvani svi korisnički podaci, programi i postavke.

Reset - ponovo instalira Windows i uklanja sve korisničke podatke, programe i postavke. Ova opcija ustvari vraća računar u stanje u kojem je i isporučen i idealna je kada se želite riješiti računara ili kada jednostavno želite početi od nule.

Obje opcije dostupne su kako u samom Windowsu tako i kroz System Recovery opcije.


Backup - sigurnosne kopije

U odnosu na Windows 7 na kojem su se automatski pravile sigurnosne kopije cijelog operativnog sistema zajedno sa korisničkim podacima i programima, u Windowsu 8 pravljenje sigurnosnih kopija potpuno se promijenilo dajući veći značaj korisničkim podacima. Novi program u Windowsima 8 naziva se File History i on pravi sugurnosne kopije samo korisničkih biblioteka (libraries - virtuelne mape u kojima se nalaze svi korisnički podaci), radne površine i IE favorita. Pravljenje sigurnosnih kopija vrši se svakih sat vremena pod uslovom da je u tih sat vremena došlo do nekih promjena.


SmartScreen

S ciljem što bolje borbe protiv zloćudnih programa koji se žele ubaciti u operativni sistem, barem tako kažu iz Microsofta, predstavljen je novi alat pod imenom SmartScreen. Međutim, nekima je uloga ovog programa itekako sumnjiva i kontraverzna te smatraju da on zadire u privatnost korisnika. Naime, SmartScreen ima zadatak da za svaku nepoznatu datoteku ili program koji ste preuzeli sa Interneta, Microsoftu na analizu pošalje hash (nešto kao jedinstveni matični broj) preuzete datoteke ili programa, zajedno sa IP adresom korisnika. Zato ako ponekad zalutate na stranice sa ilegalnim i piratskih sadržajima ili koristite nelicencirane programe, ipak bi trebali malo pripaziti.



Internet Explorer 10 i Flash Player

Novi Internet Explorer dolazi u dva oblika, kao Modern aplikacija i kao standardni program. Modern aplikacija ne koristi nikakve dodatke, a sve njene mogućnosti moći će isprobati tek vlasnici ekrana osjetljivih na dodir. Ako ipak koristite neke dodatke ili ste jednostavno navikli na dosadašnji Internet Explorer tu je i standardna verzija.

Internet Explorer dolazi sa podrškom za HTML 5, CSS 3, ali i sa ugrađenim Flash Playerom. Naime, kako danas mnoge Internet stranice za prikaz multimedijskih datoteka koriste Flash, onda je Micorosft odlučio da u nove Windowse ugradi podršku za Flash u obliku Flash Playera. Kako je Flash Player jedan od programa koji se najviše zloupotrebljava za neovlaštene upade u računarske sisteme, ažuriranja za Flash Player isporučivat će se preko servisa Windows Update čime je riješen problem sigurnosti.


Podrška za ISO i VHD datoteke

Mogućnosti koje će svakako cijeniti napredni i poslovni IT korisnici je mnogo bolja podrška za ISO i VHD datoteke. Naime, dvoklikom miša na neku od datoteka sa ISO ili VHD formatom Windows će montirati sadržaj datoteke na virtuelni pogon čijem sadržaju ćete moći pristupiti preko File Explorer (ako ste zaboravili to je Windows Explorer pod novim imenom). Na ovaj način vam za ISO datoteke više neće trebati drugi programi kao što su Virtual CD ili Daemond Tools za virtuelizaciju optičkog pogona, a sadržaj VHD datoteka možete veoma lako uređivati i mijenjati kao da se nalazi na lokalnom disku. Uređivanje VHD datoteka može se raditi i na Windowsu 7 ali je za montiranje lokalnog diska sa VHD sadržajem potrebno mnogo više znanja i koraka da bi se to napravilo.


Uklonjene mogućnosti i aplikacije

Pored svih novih opcija i mogućnosti, Windows 8 u odnosu na prethodne Windowse dolazi bez nekih mogućnosti i aplikacija koje su iz raznih razloga uklonjene. Prvo što će korisnik primijetiti je nedostatak Start izbornika koji je sada zamijenjen Start ekranom. Također je u potpunosti uklonjen i Windows Aero zajedno sa Aero temom, odnosno mogućnost koja je koristeći razne animacije prikazivala prozirnost. Međutim, zanimljivo je da je taskbar i dalje ostao proziran.

Windows Gadgets ili mali programčići koji su se mještali svuda po radnoj površini također su uklonjeni najviše zbog sigurnosnih razloga jer su se ovi programčići koristili i za širenje zlonamjernih programa.

Što se tiče medijskih mogućnosti, Windows 8 dolazi bez programa Windows Media Center koji će se isporučivati samo kao dodataka za Windows 8 Pro korisnike. Također Windows Media Player više ne podržava pokretanje DVD naslova zbog promjene politike oko licenciranja i plaćanja kodeka. Program Windows DVD Maker u potpunosti je uklonjen.

Od ostalih promjena koje do sada nisam naveo valja napomenuti i promijenjeni The Blue Screen of Death ili Plavi ekran smrti koji je grafički uređen i više ne prikazuje mnogo tehničkih detalja zbog kojih je računar prestao raditi.



Dojmovi

Za razliku od dosadašnje prakse Microsofta kada su Windowsi izdavani za tržište osobnih računara, Windows 8 namijenjen je i za tržište prenosnih uređaja i računarskih tableta. Zbog toga je u odnosu na prethodne Windowse korisničko sučelje Windowsa 8 potpuno promijenjeno kako bi podržavalo ekrane osjetljive na dodir koje ovi uređaji posjeduju. Ali to nikako ne znači da Windows 8 nije namijenjen za osobne računare sa klasičnom tastaturom i mišom. Promjene su, međutim, uvijek teške i ne prihvataju se lako. Kada se naučite da nešto radite na određeni način, teško je priviknuti se da to radite drugačije. Za mnoge korisnike osobnih računara sa tastaturom i mišom, a posebno onim naprednijim korisnicima, najveći problem predstavlja nedostatak Start izbornika. Zato bih vam svakako preporučio da instalirate neki od programa koji će na neki način vratiti Start izbornik. Instaliranjem Start izbornika Windows 8 postaje mnogo bolja verzija Windowsa 7 ali sa znatno više opcija i mogućnosti. Prelazak na Windows 8 tada će biti jednostavniji jer i dalje će postojati Modern korisničko sučelje koje možete polako istraživati i prihvatati kao sastavni dio operativnog sistema.



Windows 7 ili Windows 8?

Za svaki korak koji učinimo u životu treba nam neki poticaj, pa tako i ovdje. Zato idemo vidjeti šta je to što nas treba natjerati da pređemo na Windows 8, ili da ostanemo na Windowsu 7.

U svim mogućnostima Windowsa 8 moći ćete uživati samo ako posjedujete ekran osjetljiv na dodir pa zato ako ste jedan od takvih sretnika savjetovao bih vam da svakako pređete na Windows 8. Svi ostali korisnici morat će uporediti mogućnosti oba operativna sistema i tek onda odlučiti. Ali koje su to nove mogućnosti Windowsa 8 koje bi trebale natjerati Windows 7 korisnike da ga nadograde na Windows 8?

Većini prosječnih korisnika računar služi isključivo za pretraživanje Interneta, komunikaciju i neke manje uredske poslove. Iako Windows 8 na mnogim poljima donosi brojna poboljšanja u odnosu na Windows 7, za prosječne korisnike ova poboljšanja u većini slučajeva su nebitna i pričati o novim mogućnostima samo zato što su promijenile ime u najmanju ruku je nezahvalno. Za prosječnog korisnika sasvim je nebitno dali se Windows Explorer od sada zove File Explorer ili nekako drugačije, te dali je korisnički račun spremljen na računaru ili na nekom Microsoftovom serveru. Odluku o tome dali će korisnici koristiti Windows 7 ili Windows 8 u većini slučajeva odredit će proizvođači računara koji svoje računare isporučuju sa instaliranim Windowsima.

Ako pogledamo iz ugla naprednih i poslovnih korisnika koji za svakodnevne poslove koriste miš i tastaturu, nedostatak Start izbornika koji je zamijenjen Start ekranom naišao je na oštru osudu od strane raznih tvrtki i poslovnih korisnika iz IT svijeta. Naime, sa Start ekranom više nije moguće baš jednostvano i brzo pronaći napredne mogućnosti operativnog sistema što je sasvim neprihvatljivo u današnjem poslovnom svijetu gdje je vrijeme postalo najveći luksuz. Što se tiče poboljšanja i novih mogućnosti, kod naprednih i poslovnih korisnika one i ne predstavljaju neki presudan faktor za prelazak na novi operativni sistem jer većina ovih korisnika Windows koristi samo kao podlogu za mnoge programe koje u svom poslu svakodnevno koriste. Zbog toga je njima sasvim nebitno dali novi Windows nosi oznaku 7, 8 ili 15 sve dok onaj prethodni zadovoljava njihove potrebe. Mnogi od njih i danas koriste Windows XP pa čak i serverske verzije Windowsa 2000.

Što se tiče kućnih korisnika koji koriste Windows XP, sada je idealan trenutak da pređu na Windows 7 ili na Windows 8. Naime, prije 3 godine kada je Windows 7 postao globalno dostupan Microsoft je krenuo u borbu da ubije Windows XP na način da ga mnogi novi Microsoftovi programi nisu podržavali. Ova borba nastavit će se i sada nakon predstavljanja Windowsa 8, a prve glasine o tome već su se pojavile. Windows XP koji je globalno dostupan od 25. oktobra 2001. godine jedan je od najduže i najviše korištenih Windowsa ikad te je i dalje produktivan za mnoge organizacije, što za Microsoft kao komercijalnu tvrtku to predstavlja problem prilikom plasiranja novih Windowsa. Ali i to će se bitno promijeniti nakon 8. aprila 2014. godine kada Microsoft ukine svaku podršku za ovaj operativni sistem i time učini završni udarac u borbi protiv svog vlastitog proizvoda.

Windows Vista korisnici (ako ih još uvijek ima) svakako bi trebali preći na drugi operativni sistem, bilo da je to Windows 7, Windows 8 ili čak Windows XP.

Na kraju, odluka o prelasku na Windows 8 izbor je koji donosi svaki korisnik za sebe, osim ako već nije kupio novi uređaj sa novim Windowsima. Za mene Windows 8 je odličan operativni sistem koji uz korištenje programa za vraćanje Start izbornika nije ništa drugo već samo poboljšana verzija Windowsa 7. Zbog toga kao primarni operativni sistem ja ću i dalje da koristim Windows 7, a Windows 8 će još neko vrijeme sačekati, barem dok na računaru ne budem radio neke veće promjene.