petak, 4. siječnja 2013.

Facebook - globalna mreža za digitalno porobljavanje

Svaka obavijest koju dobijemo na Facebooku predstavlja društvenu, seksualnu i profesionalnu mogućnost. Odgovaranjem na tu obavijest u naš mozak se luči određena doza dopamina. (Dopamin je neurotransmiter koji pomaže u kontroli moždanih centara zaduženih za napredak i užitak). Svaka ta doza u nama prisilno budi ovisnost koja je slična onoj kod korisnika cracka, heroina, metha i drugih opojnih sredstava.

Prije svega moram napomenuti da sa ovim člankom nemam namjeru strašiti vas ili vas tjerati da obrišete svoj Facebook profil, kao što nemam ništa niti protiv Facebooka jer kako ono kažu: Ne ubija oružije već čovjek. To znači da ključnu ulogu u vašim životima nebi trebao imati Facebook već vi. Zato mi je namjera da vas malo bolje upoznam sa sve većim problemom današnje digitalne generacije a to je Internet ovisnost, tačnije ovisnosti o društvenim mrežama i mrežnim igrama.

Internet kao medij danas je prisutan na poslu, u društvu i obrazovanju pa većina korisnika ispred ekrana dnevno provede i do 8,5 sati, a čitajući štampanu knjigu samo 20 minuta, kaže se u jednom istraživanju. S obzirom da se ovakva istraživanja vrše samo u razvijenim zapadnim zemljama gdje prosječan stanovnik ima posao i obaveze koje mora ispunjavati svaki dan, ne smijem ni da pomislim kakve rezultate bi dobili kada bi se slično istraživanje provelo i kod nas besposlenih stanovnika Balkana. Facebook je također jedna od najvećih društvenih mreža na koju je registrovano preko milijardu korisnika, odnosno trećina svjetske populacije koja koristi Internet. Procjene govore da više od pola Facebook korisnika svoj profil provjerava svaki dan. Kao takav medij, Facebook često ima veliku ulogu u mnogim životima, a često i cijelim zemljama. Dokaz tome su i arapsko proljeće, odnosno val prosvjeda u sjeverno afričkim zemljama koji su započeli upravo preko Facebooka. Sa druge strane, kao razlog razvoda čak trećine bračnih parova u zapadnim zemljama navodi se Facebook, odnosno problemi i ljubomora nastali upravo korištenjem ove društvene mreže. Ovaj problem mnoge zapadne zemlje ozbiljno su shvatile, a među njima je i SAD koji ove godine namjerava ovisnost o Internetu svrstati u stvarne mentalne poremećaje, a simptomi za ovaj poremećaj bili bi: preokupacija Internetom i mrežnim igrama koja prelazi preko 38 sati sedmično, simptomi povlačenja kada nema pristupa Internetu, nedostatak drugih interesa, neuspješni pokušaji za kontrolirano korištenje, te korištenje Interneta za popravljanje raspoloženja ili bježanja od svakodnevnih problema.

U zemljama kakve su balkanske, a posebno ova moja Bosna i Hercegovina, u nedostatku posla, obaveza ali i odgovornosti, sve veći broj populacije, a posebno omladine okreće se Facebooku i igrama na njemu kako bi život učinili što zanimljivijim. Nekima je nažalost neka promjena na Facebooku jedina promjena koja im se danas u životu desi. Takvo stanje u kombinaciji sa posljedicama rata koji se dešavao na ovim prostorima početkom 90-tih godina rezultirao je pojavom nevjerovatno iskompleksiranih osoba koje svoje ličnosti grade u digitalnom svijetu društvenih mreža a koje nemaju apsolutno nikakve sličnosti sa onima u stvarnom životu. Nikada više o drugima nismo znali a manje se poznavali nego što je to danas u vrijeme Facebooka. Danas ako hoćete da nekog upoznate, odete na njegov Facebook profil i pogledate šta on to tamo radi i šta objavljiva te na osnovu toga o toj osobi stvarate mišljenje. Tako kada izađete na ulicu među prijatelje, nije rijetka pojava da netko nekog izbjegava samo zato jer je ta osoba objavila nešto na Facebooku što se vama ili nekom od vaših prijatelja to ne sviđa. Unaprijed ste tu osobu osudili i svorili o njoj neko negativno mišljenje na osnovu samo jedne radnje na Facebooku a da u stvarnom životu sa tom osobom niste razmijenili niti tri sadržajne rečenice. Pojedinci, također, sebi uzimaju za pravo da vam sude, osuđuju vas zbog nekog postupka, linčuju i raspravljaju se sa vama u nedogled, pa čak i da vas zovu na mobitel misleći da ste im dužni nešto objašnjavati, a da sa vama u stvarnom životu nisu proveli niti pet minuta. Sve ovo govorim iz vlastitog iskustva jer gotovo svaki dan sam svjedok neke bizarne situacije čiji uzrok je Facebook, odnosno pretjerano korištenje ove društvene mreže. Često se tako desi da se ukućani svađaju oko korištenja računara, bračni parovi nadgledaju jedni druge i eksplodiraju na svaku akciju koju smatraju da njihov partner nije trebao napraviti. Više nije moguće izaći na kafu sa prijateljima a da netko danas ne spomene Facebook, oni koji i nemaju baš nekog posla često samo sjede i gledaju šta drugi na Facebooku rade i to im je jedina tema za razgovor, a neki idu toliko daleko da raspravljaju čak i tome kako preći neku igru ili kako nešto u toj igri postići.

Nakon svega ovoga kako vi možete znati dali ste vi, vaš ukućanin, prijatelj ili rođak ovisnik o Facebooku? Veoma lako. Sve šo trebate je da obratite pažnju na vaše ponašanje i način na koji koristite Facebook te da pri tome budete potpuno iskreni u ocjenjivanju sebe i drugih.


Prepoznajte znakove ovisnosti o Facebooku

U medicini ne postoje simptomi kojima bi se opisala ovisnost o Facebooku ali psiholozi su utvrdili koje radnje i kakvo ponašanje vezano za korištenje Facebooka nije dobro za vaš stvarni život u kojem morate ispunjavati svoje svakodnevne obiteljske, poslovne i društvene obaveze.

  • Ako je provjeravanje Facebooka prvo što ujutro radite nakon buđenja i zadnje što navečer radite prije spavanja onda ste itekako ovisni o Facebooku i bilo bi dobro da razmislite o promjenama vaših dnevnih navika.
  • Kada bez Facebooka ne možete izdržati niti jedan dan te ne možete pronaći ništa interesantno čime bi se bavili, a jedino o čemu mislite je kako da se prijavite na Facebook, pa čak i korištenjem računara koji nije vaš već od prijatelja, rođaka ili čak u Internet klubu.
  • Provjeravanje Facebooka više puta dnevno ozbiljan je znak kompulzivnog ponašanja - stalnog ponavljanja iste radnje koja ne vodi nikakvoj nagradi ili postignuću. Ako na Facebooku dnevno provodite više od sat vremena onda riskirate da postanete disfunkcionalni u društvu.
  • Ako je boravak na Facebooku bijeg od problema u stvarnom životu. Ovo ne samo da govori da ste ovisnik o Facebook već i da ste neodgovorna osoba jer niste u mogućnosti nositi se sa svakodnevnim problemima koje život donosi.
  • Ako ostajete budni do kasno u noć i pri tome zanemarujete svakodnevne obiteljske, poslovne i prijateljske obaveze. Ovakve osobe često nemaju neki društveni život jer njihov život postoji samo u digitalnom obliku koji prestaje onda kada ugase računar pa ga zato rijetko kada i gase, ili još gore za takve osobe kada nestane električne energije.
  • Kada Facebook postane način da živite u prošlosti veličajući prošle sisteme, vladare, događaje ili ljubavi, onda je krajnje vrijeme da potražite profesionalnu pomoć i ne koristite Facebook sve dok ne prihvatite stvarnost onakva kakva je danas.
Šta radite na Facebooku?
  • Ako gledate šta su vaši prijatelji objavljivali ili koje pjesme slušaju, ako objavljivate ili mijenjate status, u tome nema ništa zanimljivoga. Dugoročno gledano, na taj način nećete ništa postići u stvarnom životu.
  • Ako ste prihvatili novog prijatelja pa gledate koji su njegovi prijatelji te dali i vi znate neke od njegovih prijatelja onda ćete besciljno lutati Facebookom i postati potpuno neproduktivni.
  • Dali je vaš prijatelj s Facebooka stvarno vaš prijatelj? Zapitajte se koje dobro će nastati iz toga što u prijateljima imate nekoga koga u stvarnom životu nikada nećete upoznati i koji vas nikada nije kontaktirao. Umjesto da skupljate prijatelje prijatelja, svoju pozornost obratite na prave prijatelje iz vašeg života.
  • Dali je vrijeme provedeno na Facebooku uspješno za vas ili vaš posao?
Odredite ciljeve zbog kojih koristite Facebook

Kako bi iz Facebooka izvukli ono najbolje što on nudi, a ne da Facebook iz vas izvlači ono najgore o vama, bilo bi dobro da razmislite o razlozima zbog kojih koristite Facebook.

  • Dobro pogledajte svoj profil i neka on radi za vas a ne protiv vas. Neka se tamo nalazi samo ono što je dobro za vas. I zapamtite, sve što jednom objavite na Internetu više nikada sa Interneta neće nestati. Za procjenu neke osobe dovoljan je prvi utisak, a on se ne stiče drugi put.
  • Izbjegavajte često mijenjanje slike profila jer time odajete da niste zadovoljni sa sobom i da ste nesigurni u sebe. Nađite neku lijepu sliku i ostavite je što duže jer time stičete povjerenje da ste pouzdana i stabilna osoba.
  • Prije nego bilo šta napišete za status zapitajte se "pa šta". Nitko ne želi čitati beskonačne eseje, izljeve gnjeva, ljubavi ili ljutnje, a pogotovo ne o tome gdje ste danas bili i šta ste radili. Mnogi će blokirati objave koje dolaze od vas pa neće vidjeti nešto što je stvarno bitno.
  • Razmislite za šta vam treba neka aplikacija prije nego je instalirate na vaš profil. Mnoge aplikacije napravljene su da od vas oduzmu što više vremena i odvoje vas od stvarnih obaveza. Umjesto da vi radite za aplikacije, neka aplikacije rade za vas i koristite samo one od kojih imate koristi.
Nakon svega ovoga siguran sam da će se neki od vas prepoznati u ovom tekstu ali će svoju ovisnost o Facebooku ignorirati riječima da Facebook koriste isključivo samo za kontakt sa dalekim rođacima i prijateljima. Žao mi je što ću sada takve osobe razočarati, ali da ostanete u kontaktu sa Facebook prijateljima nije potrebno da koristite Facebook. Najnovije verzije aplikacije Skype nudi mogućnost da u vaše kontakte uvezete i one sa Facebooka te na taj način i dalje ostanete u kontaktu sa njima. Probajte, možda vam se svidi, ili ste i dalje toliko ovisni o Facebooku da ćete ga i dalje koristiti "za kontakt sa prijateljima" na način da gledate šta oni to rade na Facebooku.