utorak, 7. kolovoza 2012.

Blokirajte Facebook igre i aplikacije


Mislim da ne postoji korisnik Facebooka koji barem jednom nije izgubio živce od beskonačnih zahtjeva za mnogobrojnim igrama koje se serviraju preko ove društvene mreže. Zato ću da objasnim kako da blokirate određenu igru te da nakon toga više nikada ne dobijete zahtjev za igru koju ste blokirali.

Broj Facebook korisnika u augustu mjesecu premašio je brojku od jedne milijarde. Ako od tog broja oduzmemo 10% onih za koje iz Facebooka kažu da su lažni profili, dolazimo do brojke od preko 900 miliona korisničkih profila. Usporedimo li tu brojku sa 450 miliona mjesečnih aktivnih korisnika prvih top 15 igara na Facebooku, dolazimo do zaključka da svaki drugi Facebook korisnik igra neku igru na toj društvenoj mreži.

Kako je cilj proizvođača igara da ima što veći broj igrača kako bi ostvarili veću zaradu, igre su iz zabavnih prešle u natjecateljsku kategoriju. Ovakav tip strategije najčešće zahtijeva uključivanje i drugih potencijalnih igrača sa kojima će se korisnik natjecati, pa igrač u svojoj namjeri stalno šalje zahtjeve drugim korisnicima.

Međutim, onim korisnicima koji ne igraju igre na Facebooku, bezbrojni zahtjevi za brojnim igrama u najmanju ruku postaju zamorni i iritirajući. Najjednostavnije rješenje koje se u takvim slučajevima nudi je blokiranje određene igre. Na taj način blokirate sav sadržaj koja ta igra proizvodi i nudi, od prikazivanja na naslovnici pa do zahtjeva koje vam drugi korisnici šalju.

Da bi određenu igru blokirali potrebno je da u lijevoj koloni kliknete na Centar za aplikacije kao na slici.

Nakon toga u lijevoj koloni kliknite na Zahjevi kako bi vidjeli sve zahtjeve koje su vam drugi korisnici slali. Pored igre koju želite blokirati (u ovom slučaju radi se o igri Hay Day) kliknite na X kao na slici.

Nakon što ste kliknuli na X, kliknite na Blokiraj Hay Day kao na slici.

Nakon toga pojavit će se poruka u kojoj vas se obavještava da ćete blokirati igru te da više nećete dobivati nikakve informacije od ove igre. Kliknite na U redu kao na slici.

Ako sve prođe kao što treba, dobit ćete poruku da je aplikacija uspješno blokirana. Kliknite na Zatvori kao na slici.

Na ovaj način blokirali ste igru Hay Day a postupak možete ponavljati za svaku igru koju ne želite igrati ili od koje ne želite dobivati zahtjeve. Ako u prvih nekoliko dana blokirate one igre sa najvećim brojem zahtjeva, svaki slijedeći dan ćete imati manje zahtjeva za sve manji broj igara. Nakon nekog vremena proći će i po nekoliko mjeseci dok ne dobijete slijedeći zahtjev za nekom novom igrom ili aplikacijom, kao što je slučaj kod mene.

Da bi blokiranu igru ili aplikaciju odblokirali potrebno je da uređivate popis blokiranih igara i aplikacija. U gornjem desnom uglu pored vašeg korisničkog imena i Naslovnice kliknite na strelicu dolje te odaberite Postavke privatnosti kao na slici.

Na dnu stranice pored Blokirane osobe i aplikacije kliknite na Upravljajte Blokiranjem. Nakon toga na dnu pod Blokirane aplikacije potražite aplikaciju iz popisa (kao na slici) koju želite odblokirati te kliknite na Odblokiraj.