utorak, 24. prosinca 2013.

Blokirajte oglase pomoću Adblock Plus

U današnje vrijeme informacijskih tehnologija, oglašavanje preko Interneta nikad nije više cvjetalo. Oglasi, baneri, prozori koji iskaču, čekaju nas gotovo na svakoj stranici. Oglašavanje je postalo toliko agresivno da više ne znamo ni šta je stvarni tekst a šta oglas. Međutim, ne mora biti baš tako.

Polovina svjetske populacije ima pristup Internetu i život bez Interneta za mnoge je nezamisliv. Razna istraživanja pokazala su da ako nešto ne znamo ili nas zanima, prvo ćemo to potražiti na Googleu. Internet je danas postao servis kojim se svakodnevno koriste milijarde stanovnika. Sa razvojem Interneta razvija se i oglašavanje preko njega. U mnogim razvijenim zemljama oglašavanje na Internetu odavno je premašilo oglašavanje na televiziji. Za razliku od televizije na kojoj svi u isto vrijeme gledamo istu reklamu koja nije baš zanimljiva svima, na Internetu je oglašavanje mnogo praktičnije jer se oglasi ciljano dostavljaju svakom korisniku ili odabranoj skupini. Naime, kompanije koje se bave distribucijom oglasa koriste razne načine da saznaju šta je to što bi vas moglo zanimati kako bi vam dostavili što sličnije oglase. Najbolji primjer je Facebook, najkorištenija društvena mreža koja je besplatna za korištenje a kao kompanija procjenjuje se da vrijedi čak 100 milijardi američkih dolara. Facebook u svrhu oglašavanja koristi sve vaše informacije te sve ono što na Internetu radite, koje stranice posjećujete, šta pretražujete, šta ste "lajkali" itd. Međutim, Facebook nije iznimka, to rade i mnogi drugi.

Ako vam je dosta oglasa, banera ili prozora koji iskaču sa porukom da ste baš vi 10.000-ti slučajni korisnik koji je dobio neki najnoviji uređaj ili novčanu nagradu, onda je vrijeme da instalirate neki od dodataka za vaš web preglednik koji će blokirati prikaz svih vrsta oglasa. Više je takvih programa ali nijedan nije dobar kao Adblock Plus koji je besplatan i dostupan za sve popularnije web pretraživače pa čak i za Android operativne sisteme koji se koriste na pametnim telefonima.

Adblock Plus je ustvari filtar koji blokira sav sadržaj koji dolazi sa stranica za oglašavanje. Pored blokiranja oglasa, Adblock Plus također blokira i razne zloćudne sadržaje kao što su lažni YouTube video sadržaji koji često koriste lažno Play dugme da bi, kada kliknete da pokrenete video, na vaš računar ustvari ubacili neki zloćudni program. Često se takvi lažni video sadržaji mogu vidjeti po društvenim mrežama jer se tako najbrže šire, a korisnike primamljuju lažnim naslovima da je neka poznata ličnost uhvaćena u eksplicitnoj situaciji ili skandalu.

Prednost Adblock Plus dodatka je taj što sami možete birati na kojim stranicama želite gledati oglase te dodati one stranice koje želite i sami blokirati.


Youtube bilješke


Youtube bilješke ili poznatije kao annotations su poruke postavljene preko video sadržaja i često znaju biti iritantne te odvraćati pozornost od video sadržaja. Iako postoji način da preko korisničkog računa na Youtube isključite prikazivanje bilješki, to i nije baš praktično jer mnogi iz raznih razloga ne žele biti prijavljeni na YouTube dok pregledavaju video sadržaje. Da bi blokirali YouTube bilješke pomoću Adblock Plus dodatka, kliknite na ADB ikonu te odaberite Options. U drugoj kartici Add you own filters dodajte "||youtube.com/annotations_" (bez navodnika), te kliknite na Add filter kao na slici.

Više informacija o Adblock Plus dodatku možete pronaći na službenoj stranici.