srijeda, 30. ožujka 2011.

Koji programi se pokreću sa Windowsom

Sa pokretanjem Windowsa pokreću se i razni programi i njihove komponente. Što je više programa koji se pokreću sa Windowsom, za to će trebati više vremena da se Windows pokrene. Pored toga sa Windowsom se mogu pokretati i zlonamjerni programi ili virusi a da vi to i ne znate. Zato ću vam u ovom članku objasniti kako da detaljno vidite šta se to pokreće sa Windowsom te kako da onemogućite one programe koje ne želite da se pokreću.

Kada upalite računar počinje učitavanje Windowsa i njegovih servisa. Za to vrijeme vi gledate traku napretka te ekran dobrodošlice. Učitavaju se programi i njihovi servisi kao što su antivirusni alati, Windows i Office komponente, programi za ažuriranje programa kao što su Adobe i Google programi. Za to vrijeme pred vama se prikazuje radna površina. Međutim, često se zna desiti da niste u mogućnosti raditi na računaru "dok računar ne odradi svoje". U pozadini se i dalje učitavaju programi kao što su Windows Messenger, Skype, program za upravljanje web kamerom, razni dodaci za upravljanje drugim programi i njihovim mogućnosti.

Pored programa koje često koristimo ili onih koje uopće i ne koristimo ali se ipak pokreću, sa Windowsom se znaju pokretati i razni zlonamjerni programi ili virusi. Na ovaj način oni sebi osiguravaju da uvijek budu aktivni te da ih je mnogo teže obrisati.

Ako želite da znate šta se to pokreće sa Windowsom onda za to postoji mnogo načina i programa koji će vam dati detaljan uvid u sve programe i komponente. Međutim, prosječnom korisniku neće biti potrebno ništa više od onoga što već ima u samim Windowsima.

Postoje dva načina da vidite šta se to pokreće sa Windowsom. Prvi način je pokretanje alata za konfiguraciju sistema a drugi je Registry Editor. Preporučio bih vam da koristite ovaj prvi način jer ćete tako imati uvid u sve programe koji se pokreću sa Windowsom kao i sve one programe koje ste onemogućili. Na taj način ćete ih moći ponovo omogućiti u slučaju da za to bude potrebe. Koristeći drugi način potrebno je da brišete vrijednosti iz Registry Editora pa tako više nećete biti u mogućnosti vratiti nastale izmjene, osim ako prije promjena niste napravili sigurnosnu kopiju. Međutim, Registry Editor ne prašta i svaka nepromišljena promjena može dovesti do nestabilnosti u radu pa čak i do pada sistema.

    System Configuration
1. Držite kombinaciju tipki Win+R;
2. U Run dijaloški okvir unesite msconfig te kliknite OK;
3. Kada vam se pojavi prozor System Configuration kliknite na karticu Startup.

Pojavit će vam se detaljan uvid u sve programe i komponente koje se pokreću sa Windowsom. Uklonite kvačicu pored programa kojem želite onemogućiti pokretanje sa Windowsom te kliknite na OK. Ako niste sigurni čemu program služi onda pod Command pogledajte gdje se program nalazi te malo istražite tu lokaciju. U nekim slučajevima ime programa i lokacija neće baš odavati čemu program služi pa za takve programe koristite Google. Također bih vam preporučio da detaljnije istražite sve programe čija vrijednost pod Command počinje sa C:\Documents and Settings\ (za Windows XP) ili C:\Users\ (Windows Vista i Windows 7).

    Registry Editor
1. Držite kombinaciju tipki Win+R;
2. U Run dijaloški okvir unesite regedit te kliknite OK;
3. U Registry Editoru otvorite slijedeći ključ:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

Uklonite vrijednost programa za kojeg ne želite da se pokreće sa Windowsom.