srijeda, 6. travnja 2011.

Windows Live Essentials 2009/2011

Windows Live Essentials (WLE) je skup programa koji sadrži Messenger, Mail, Writer, Photo Galery, Movie Maker te još neke programe. Cijeli paket se poslužuje putem Interneta što mnogima predstavlja veliki problem. Međutim, moguće je cijeli instalacijski paket preuzeti sa Interneta te ga instalirati bez potrebne konekcije na Internet.

Kao što sam već rekao, WLE se poslužuje putem Interneta. Naime, korisnik se spoji na Internet, preuzme datoteku od nekih 1,5 MB te je pokrene. Tada se pred korisnikom prikazuje čarobnjak za instalaciju te mu se nudi da odabere koje programe će instalirati. Tek kada korisnik odabere koje programe želi instalirati, čarobnjak za instalaciju se povezuje sa Internetom i preuzima datoteke koje je korisnik odabrao te ih instalira.

Ovakav način instalacije ima jednu prednost a to je da ćete u svakom trenutku kada pokrenete instalaciju imati najnovije programe koji su trenutno dostupni. Ako malo pogledate šta se sve dešavalo ili se još dešava sa Messengerom koji je "zastario" te korisnik da bi ga i dalje mogao koristiti mora preuzeti novo izdanje Messengera, onda je ovakav način isporuke itekako više nego prihvatljiv.

Međutim, ako često re-instalirate Windowse, imate problema sa Messengerom što nije rijedak slučaj, onda isporuka preko Interneta itekako nije dobra jer ne želite jedne te iste datoteke danas preuzimati više puta. Također se u datom trenutku može dogoditi da iz nekog razloga nemate pristup Internetu te samim time niste u mogućnosti instalirati WLE. Za takve korisnike postoji mogućnost preuzimanja cijelog Windows Live Essentials paketa sa Interneta kako biste ga kasnije mogli instalirati bez konekcije na Internet.

Postoje dva Windows Live Essentials paketa i to WLE 2009 te WLE 2011. Windows XP korisnici mogu instalirati samo WLE 2009. Windows Vista i Windows 7 korisnici mogu instalirati WLE 2009 ili WLE 2011, iako se preporučuje da instaliraju WLE 2011 zbog prednosti koje donosi na polju sigurnosti i mogućnosti u odnosu na svog prethodika.

    Windows Live Essentials 2009

Za ostale jezike kliknite ovdje.

    Windows Live Essentials 2011

Za ostale jezike kliknite ovdje.