četvrtak, 28. travnja 2011.

Tvrdi diskovi i loši sektori

Najčešći kvar kod tvrdih diskova je pojava tzv. loših sektora (bad sectors). Šta su to loši sektori, zbog čega nastaju, kako znati dali postoje, kako zaštititi tvrdi disk od pojave loših sektora te dali se loši sektori mogu popraviti? Odgovore na sva ova pitanja pronaći ćete ako nastavite čitati.

Iako tvrdi disk nije najskuplji dio današnjeg prosješnog računara, on jeste najvrjedniji jer su u njemu pohranjeni svi podaci i informacije koje danas postoje u digitalnom obliku, od povjerljivih dokumenata raznih tvrtki pa sve do slika vašeg godišnjeg odmora sa najdražim osobama - a to nitko ne želi izgubiti. Međutim, kako je tvrdi disk jedan od osjetljivijih dijelova računara, tako je i pojava prvih kvarova samo pitanje vremena. Najčešći kvarovi tvrdog diska javljaju se nakon pojave tzv. loših sektora (bad sectors). Pojavom loših sektora dolazi do nestabilnosti i rušenja raznih programa pa čak i operativnog sistema. Ako se ovom problemu na vrijeme ne pristupi posve ozbiljno onda posljedice mogu biti katastrofalne a to je potpuno otkazivanje tvrdog diska i trajni gubitak svih podataka koji su na njemu pohranjeni.

    Struktura i princip rada tvrdog diska
Glavni dijelovi tvrdog diska su okrugle ploče i glava za zapisivanje. Podaci se pomoću glave za zapisivanje zapisuju na okrugle ploče u koncentrične krugove odnosno tzv. trake. Trake se sastoje od sektora čija veličina zavisi od datotečnog sistema i može iznositi od 512 bajta do 64 kilobajta. Za zapisivanje podataka koristi se elektromagnetni postupak u kojem se uz pomoć električnog impulsa određuje magnetni polaritet jednog sektora. Kako je ploča veoma osjetljiva, glava za zapisivanje nikada ne smije dodirivati ploču već lebdi iznad nje tek toliko da se to golim okom ne vidi.

    Šta su to loši sektori?
Svaki put kada glava za zapisivanje dodirne ploču, na ploči se javlja mehaničko oštećenje. Svi sektori unutar tog oštećenja označavaju se lošim. Kako je pristup podacima i datotekama iz loših sektora veoma dugotrajan a često i bezuspješan proces, onda dolazi do nestabilnosti, zamrzavanja ili rušenja raznih programa pa čak i operativnog sistema. U najgorem obliku samo jedan loš sektor na pogrešnom mjestu u trenutku može trajno onesposobiti cijeli tvrdi disk.

    Zbog čega nastaju loši sektori?
Najčešći uzrok za pojavu loših sektora je nagli pad napona, iznenadni nestanak električne energije, prisilno gašenje računara te stres ili šok. Stres ili šok najčešće se javlja kod prijenosnih uređaja koji koriste tvrdi disk jer su takvi uređaji u stalnom pokretu sa jednog mjesta na drugo.

    Kako znati dali postoje loši sektori?
Najprepoznatljiviji znak da postoje loši sektori je tzv. klikanje. Klikanje je ustvari zvuk udara glave za čitanje i zapisivanje od ploču tvrdog diska. Taj zvuk može biti samo jedan klik pa sve do klikanja koje je neprestano. Što je više učestalih klikova to je disk oštećeniji. Kada prvi put čujete klik onda je krajnje vrijeme da napravite sigurnosnu kopiju svih važnih datoteka, te da počnete razmišljati o kupovini novog tvrdog diska. Naravno, podrazumijeva se da sigurnosnu kopiju važnih datoteka ne spremate na oštećeni disk.

Za detaljniji uvid u zdravlje tvrdog diska može poslužiti i neki od mnogih programa koji podržavaju većinu današnjih tvrdih diskova ali bih svakako preporučio HD Tune. Također većina proizvođača tvrdih diskova na svojim službenim stranicama nudi programe za dijagnostiku svojih diskova.

    Kako zaštititi tvrdi disk od pojave loših sektora?
  1. Koristite kvalitetnu naponsku jedinicu u računaru.
  2. Izbjegavajte gašenje ili ponovno pokretanje računara prisilnim prekidom napajanja, bilo da je to na dugme ili isključivanjem iz naponske mreže.
  3. Ako su naponske promjene velike ili česte onda uzmite u obzir kupovinu izvora neprekidnog napajanja (UPS).
  4. Ako koristite prijenosne uređaje sa tvrdim diskom onda ih ne tresite niti ih bacajte, čak ni na mekane površine.

    Dali se loši sektori mogu popraviti?
Na Internetu postoji mnogo upustava koja objašnjavaju kako popraviti loše sektore ili klikanje. Međutim, kako su loši sektori ustvari mehanička oštećenja na površini ploče tvrdog diska, jedini popravak je zamjena oštećene ploče u specijaliziranim laboratorijskim uvjetima sa 100%-tnom čistoćom.