nedjelja, 11. travnja 2010.

Koobface ponovno napada

Sigurnosni stručnjaci upozoravaju na brzo širenje nove inačice crva Koobface koji koristi lažne poruke s Facebooka za distribuciju zloćudnih sadržaja.

Prema podacima koje je objavila sigurnosna tvrtka ESET, pojavila se nova verzija računarskog crva Koobface (anagram za Facebook) koji koristi lažne poruke s Facebooka za distribuciju zloćudnih sadržaja.

Najnovija verzija je prvo otkrivena u Latinskoj Americi, a šalje poruke u kojima je poveznica na video s pornografskim sadržajem. No ukoliko korisnik klikne na poveznicu, traži se od njega presnimavanje i instalacija odgovarajućeg video kodeka za gledanje sadržaja, čime se na korisnikov računar instalira crv Koobface. Nakon što je instaliran, crv pokušava poslati istu poruku na sve adrese koje pronađe na korisnikovom računaru.

Računarski stručnjaci ističu kako su autori crva dodatno otežali njegovo otkrivanje na način što je presnimavanje zloćudnog sadržaja omogućeno samo prvi put kad se klikne na poveznicu. Svi naredni pokušaji rezultiraju porukom o grešci "Stranica nije pronađena", čime se dodatno otežava istraživanje različitih verzija crva.