utorak, 8. ožujka 2011.

Instalirajte jezično sučelje za Windows

Jezično sučelje je dodatak za Windows koji ima ulogu da prevede korisničko sučelje na matični jezik korisnika. Drugim riječima, ono omogućava korisniku da promijeni jezik na kojem se prikazuje Windows korisničko sučelje, dijaloški okviri, izbornici i pomoć.

U ovom upustvu osvrnut ću se samo na latinična jezična sučelja na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku za Windows XP, Windows Vista i Windows 7.

    Windows XP
Za Windows XP postoje latinična jezična sučelja na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, te ćirilična na bosanskom i srpskom jeziku. Da bi uspješno instalirali jezično sučelje potrebno je da imate originalni 32-bitni Windows XP na engleskom jeziku, te instaliran SP2 ili SP3.

Ispod ćete pronaći tabelu sa jezičnim sučeljima pa kliknite na željeni jezik da započnete preuzimanje. Ne instalirajte više od jednog jezičnog sučelja jer u suprotnom može doći do nestabilnosti u radu pa čak i do pada sistema.
Bosanski
Hrvatski
Srpski

Nakon što instalirate jezično sučelje potrebno je da ponovo pokrenete računar kako bi nastale promjene mogle djelovati.

    Windows Vista i Windows 7
Ovi Windowsi podržavaju višejezična korisnička sučelja (MUI) dostupna na 35 svjetskih jezika. Zamislite da jedan računar koriste Rus, Francuz i Kinez. Korištenjem MUI tehnologije svaki od ovih korisnika na računar može instalirati jezično sučelje za svoj jezik. Od lokalnih jezika ukinuta je kompletna podrška za bosanski jezik te srpski na ćirilici, a dostupni su samo hrvatski jezik i srpski na latinici.

Ispod se nalaze dvije tabele u zavisnosti od Windows arhitekture (x86 i x64). Ako ne znate koju arhitekturu koristite onda je vjerovatno riječ o 32-bitnoj. Svaka od tabela je podijeljena u zavisnosti od instaliranog Windowsa i servisnog paketa (SP). Naime, izlaskom svakog servisnog paketa ažuriraju se i jezična sučelja s ciljem da podrže nastale promjene koje donosi servisni paket.

Jezična sučelja dostupna su samo za Ultimate i Enterprise izdanja oba Windowsa.

32-bitna arhitektura (x86):
Hrvatski Vista Vista SP1 Vista SP2 Windows 7 Windows 7 SP1
Srpski Vista Vista SP1 Vista SP2 Windows 7 Windows 7 SP1

64-bitna arhitektura (x64):
Hrvatski Vista Vista SP1 Vista SP2 Windows 7 Windows 7 SP1
Srpski Vista Vista SP1 Vista SP2 Windows 7 Windows 7 SP1

Nakon što instalirate jezično sučelje potrebno je da promijenite jezik na kojem je prikazano Windows korisničko sučelje. Kliknite na Start, zatim na Run (ili držite kombinaciju tipki Win+R), u Run dijaloški okvir unesite intl.cpl i potvrdite sa ENTER ili klikom na OK. Pojavit će vam se prozor Regional and Language, te u ovom prozoru kliknite na karticu Keyboards and Languages (kao na slici). U okviru Display languages ispod Choose a display language: kliknite na padajući izbornik te odaberite jezik koji želite i potvrdite to klikom na OK.