nedjelja, 13. ožujka 2011.

Kako instalirati bilo koje izdanje Windowsa 7

Na Windows 7 instalacijskom disku nalaze se sva izdanja Windowsa 7, osim Enterprise. Međutim, prilikom instalacije nećete moći odabrati koje izdanje Windowsa 7 želite instalirati već će se automatski instalirati ono koje je označeno na instalacijskom disku. Ako želite omogućiti izbornik sa Windows 7 izdanjima onda nastavite čitati.

Sa pojavom Windowsa Vista sva izdanja su se nalazila na jednom instalacijskom disku, osim Enterprise koji se izdaje na odvojenom disku. Ova praksa je nastavljena i sa Windowsom 7. Prilikom instalacije Windowsa korisniku bi se prikazao izbornik sa dostupnim izdanjima te bi on odabrao koje izdanje želi instalirati.

Međutim, Microsoft je iz nekog razloga odlučio da svako izdanje izdaje na posebnom disku. Ovakav način isporuke Windowsa 7 prakticiraju i proizvođači računara koji uz kupljeni računar isporučuju instalacijski disk ali samo onog izdanja Windowsa 7 koji ste kupili uz računar. Na ovaj način se prilikom instalacije Windowsa ne pojavljuje izbornik sa dostupnim izdanjima već se automatski instalira ono izdanje koje je označeno na instalacijskom disku. Ako pogledate veličinu instalacijskih diskova za sva Windows 7 izdanja onda ćete primijetiti da su svi instalacijski diskovi iste veličine. To znači da se na svakom tom disku nalaze sva izdanja ali je instalacija ograničena na samo jedno izdanje. Ovo ograničenje leži u ei.cfg datoteci.

1. Sa programom za obradu ISO datoteka (UltraISO, PowerISO, MagicISO itd.) napravite novu ISO datoteku instalacijskog diska ili otvorite postojeću ISO datoteku.

2. Otvorite mapu sources te pronađite ei.cfg datoteku.

3. Datoteku ei.cfg možete obrisati ili je urediti. Ukoliko se odlučite obrisati ovu datoteku onda će se prilikom instalacije Windowsa 7 pojaviti izbornik u kojem možete odabrati dali ćete instalirati Starter, Home Basic, Home Premium, Professional ili Ultimate izdanje. Ukoliko pak želite da se automatski instalira određeno izdanje Windowsa 7 bez prikaza izbornika sa izdanjima, onda otvorite ei.cfg datoteku nekim programom za obradu teksta (npr. Notepad) te ispod  [EditionID] navedite Starter, HomeBasic, HomePremium, Professional ili Ultimate, ovisno o tome koje izdanje želite instalirati.

3. Nakon što ste uredili ili obrisali ei.cfg datoteku, sačuvajte nastale promjene u ISO datoteci, te ISO datoteku snimite na prazan optički disk.