nedjelja, 7. listopada 2012.

9 besplatnih antivirusnih programa


Davno je prošlo vrijeme kada vam na računaru nije trebao antivirusni program. Kada bi danas svaki računar imao neki antivirusni program, računarski svijet pa i Internet bili bi mnogo bezbjednije i sigurnije mjesto. Odabir dobrog antivirusnog programa i nije baš jednostavan zadatak kada na tržištu postoji mnogo rješenja za koje svako od njih kaže da je baš to najbolje rješenje.

Pored operativnog sistema, antivirusni program je softver koji morate imati na svakom računaru. Danas u vrijeme brzog i svugdje prisutnog Interneta, računarske prijetnje odavno su se proširile sa virusa i trojanaca na mnoga druga područja, a njihovo širenje znatno je ubrzano zahvaljujući mnogim društvenim mrežama, ponajviše Facebooku. Zato je bitno da imate dobar antivirusni program. Ali koji program odabrati u moru mnogih koji se nude?

Za razliku od prije nekoliko godina kada je postojalo tek nekoliko proizvođača antivirusnih programa, danas im se ne zna broj. Pored toga, svaki od proizvođača ima po nekoliko rješenja u zavisnosti od mogućnosti i ciljne skupine kojoj se određeno antivirusno rješenje nudi. Tako danas imamo komercijalne i besplatne antivirusne programe.

Komercijalni antivirusni programi su cjelokupna rješenja namijenjena tvrtkama i organizacijama ali i kućnim korisnicima. Ovi programi u svojoj ponudi često nude zaštitu računara u realnom vremenu, zaštitu na Internetu prilikom obavljanja bankovnih transakcija, antispam rješenja, vatrozid, SandBox (pokretanje sumnjivih programa i datoteka u izoliranom okruženju), prednost u isporuci novih virusnih definicija u odnosu na besplatna rješenja, profesionalnu tehničku podršku itd. Korištenje ovakvih programa često je besplatno u prvih 30 dana (uz neka ograničenja u mogućnostima u odnosu na plaćenu verziju), a poslije se od korisnika zahtijeva da kupi licencu za daljnje korištenje. Ovakva rješenja u svom imenu, pored imena proizvođača, često imaju i dodatak Internet Security. Jedini izuzetak je Comodo Internet Security koji je besplatan.

Besplatni antivirusni programi ne nude zaštitu na toliko područja kao komercijalna izdanja već je ona svedena samo na osnovnu zaštitu računara. Međutim, to ne znači da oni nisu dobri i da ih treba izbjegavati. Kako bi proizvođači privukli nove korisnike, a samim time i potencijalne kupce komercijalnih verzija, mnogi od njih u besplatnim rješenjima nude i dodatne mogućnosti. Zna se tako desiti da je neki besplatni antivirusni program bolji od neke komercijalne verzije. Besplatne verzije često u svom imenu, pored imena proizvođača, imaju i dodatak FREE.

Popis programa (abecednim redom) obuhvaćenih u ovoj recenziji:

Ad-Aware Free Antivirus +
Avast! Free Antivirus
AVG Anti-Virus Free
Avira Free Antivirus
Comodo Internet Security
Comodo Firewall
Malwarebytes Anti-Malware
Microsoft Security Essentials
Panda Cloud Antivirus
PC Tools AntiVirus Free
ZoneAlarm Free Antivirus


Ad-Aware Free Antivirus +

Instalacija je jednostavna ali zavisi od Internet konekcije jer se instalacijske datoteke preuzimaju sa Interneta. Nakon uspješne instalacije potrebno je ponovo pokrenuti računar kako bi program ispravno radio. Nakon toga pojavit će se prozor u kojem trebate izvršiti besplatnu registraciju.


Programsko sučelje veoma je praktično. Na prvi pogled i ne nudi baš mnogo opcija, ali klikom na svaku osnovnu mogućnost prikazuju se detaljnije opcije. 

Zaštite koje program nudi su antivirusna zaštita, zaštita od špijunskih programa te nadgledanje poveznica i web adresa s ciljem sigurnog pretraživanja. Dodatna opcija je Gaming Mode koja onemogućava iskakanja bilo kakvih obavijesti od strane Ad-Aware programa.

Minus: Tokom instalacije program mijenja zadanu web tražilicu u Blekko te početnu web adresu u Ad-Aware Safe Search. Također se instalira i Ad-Aware Safe Browser dodatak za Internet Explorer i Firefox koji služi za sigurno surfanje Internetom. Sve ovo moguće je onemogućiti tokom instalacije.

Ocjena: Ad-Aware Free Antivirus+ je solidan antivirusni program sa osnovnom zaštitom od virusa i špijunskih programa.

OS: Windows XP SP2 (samo 32-bit), Windows Vista, Windows 7.

Ad-Aware Free Antivirus možete preuzeti ovdje.


Avast! Free Antivirus

Instalacija programa relativno je jednostavna i brza, u svega nekoliko klikova. Prije završetka instalacije Avast! će brzo skenirati računar. Nakon uspješne instalacije korisnik nema nikakve potrebe za dodatnim podešavanjima već je najbolje da sve ostane onako kako jeste, kao što to proizvođač i preporučuje.


Sučelje je veoma jednostavno i podijeljeno je u kartice koje se nalaze na lijevoj strani programa. Ovisno o karticama u njima se nalaze detaljne informacije o trenutnom statusu zaštite, verziji programa i virusnih definicija, načinima skeniranja računara i privremenih medija uključenih u računar, spremnik za sumnjive i zaražene datoteke, sve vrste podrške - od čestih pitanja, foruma, tehničke podrške, upustava, korištenja udaljene pomoći te pomoći o programu.

Zaštite koje Avast! Free Antivirus nudi su: Zaštita datoteka, Mail zaštita, Web zaštita, P2P zaštita, IM zaštita, Mrežna zaštita, Zaštita skripti te Zaštita ponašanja.

Dodatne opcije su AutoSandbox - opcija za pokretanje sumnjivih programa u izoliranom okruženju, zaštita web preglednika, opcija za slanje ili primanje udaljene pomoći te opcija za blokiranje web stranica.

Minus: Tokom instalacije instalirat će se Google Chrome te će se postaviti kao zadani web preglednik. Ovo je moguće promijeniti na samom početku instalacije.

Ocjena: Avast! Free Antivirus jedan je od najboljih besplatnih antivirusnih programa sa sistemom zaštite i brojem detekcija kakve se mogu postidjeti i neke komercijalne verzije. Jednostavnog je sučelja, ne troši mnogo sistemskih resursa, posjeduje mnogo opcija i dodataka, kako za početnike tako i za napredne korisnike.

OS: Windows XP SP2, Windows Vista (nije podržano Starter izdanje), Windows 7.

avast! Free Antivirus možete preuzeti ovdje.


AVG Anti-Virus Free

Instalacija programa je jednostavna ali ne baš tako brza. Nakon odabira jezika i prihvatanja pravila ugovora, nastavit će se sa instalacijom programa. Po uspješnom završetku instalacije dočekat će nas vrlo jednostavno sučelje.


Zaštite koje AVG nudi su: Anti-Virus; Link skener - zaštita od prijetnji sa Interneta, također prati i mrežni saobraćaj; E-mail zaštita; Anti-Rootkit - pronalazi rootkit programe skrivene u operativnom sistemu; PC Analyzer - analizira računar i pronalazi greške u registarskoj bazi, neželjene datoteke, oštećene prečace te provjerava fragmentaciju; te Zaštita identiteta - zaštita od krađe identiteta i ugrožavanja privatnosti.

Minus: Tokom instalacije program mijenja zadanu web tražilicu u AVG Secure Search te instalira AVG Security Toolbar. Ovu opciju moguće je promijeniti tokom instalacije. Također se na kraju instalacije korisniku nameće mogućnost sudjelovanja u procesu poboljšanja proizvoda, iako ovaj korak nije presudan za uspješnu instalaciju programa.

Ocjena: AVG Anti-Virus Free jedan je od najboljih besplatnih antivirusnih programa. Jednostavnog je sučelja iza kojeg se krije mnogo opcija koje će znati iskoristiti napredniji korisnici.

OS: Windows XP SP2, Windows Vista, Windows 7.

AVG Anti-Virus Free Edition možete preuzeti ovdje.


Avira Free Antivirus

Postoje dva načina instalacije, preporučeni i napredni način. Ako odaberete preporučeni način onda će instalacija proći veoma jednostavno i brzo. Ako ipak odaberete napredni način onda ćete po završetku instalacije morati proći nekoliko koraka na podešavanju programa. Međutim, ako u oba slušaja tokom instalacije odaberete da ne želite instalirati Avira SearchFree Toolbar i Avira SearchFree Updater onda nećete imati web zaštitu.


Sučelje je krajnje jednostavno i jedina zaštita koja se nudi je ona od virusa. Međutim, ni ova zaštita neće ispravno raditi ukoliko nemate pristup Internetu kako bi se preuzela ažuriranja.

Minus: Tokom instalacije program mijenja zadanu web tražilicu i početnu web adresu u Avira SearchFree. Također za aktivnu web zaštitu potrebno je instalirati Avira SearchFree Toolbar i Avira SearchFree Updater. Sve ovo moguće je onemogućiti tokom instalacije. Dalje, za aktivnu zaštitu računara potrebno je ažurirati program što je malo problematično za računare koji nemaju vezu sa Internetom.

Ocjena: Avira Free Antivirus je prosječan antivirusni program budući da nudi solidnu zaštitu od virusa, ali ne i zaštitu od prijetnji sa Interneta, niti ima bilo kakvu dodatnu mogućnost.

OS: Windows XP SP3 (32-bit), Windows XP SP2 (64-bit), Windows Vista SP1, Windows 7.

Avira Free Antivirus možete preuzeti ovdje.


Comodo Internet Security

Instalacija programa je jednostavna ali traje nešto duže. Po zadanim postavkama instalirat će se osnovna zaštita, vatrozid i program za udaljeno upravljanje (GeekBuddy). Nakon uspješne instalacije potrebno je ponovo pokrenuti računar kako bi program ispravno radio.


Sučelje je jednostavno i podijeljeno je u kartice koje se nalaze u gornjem dijelu programa. Ovisno od odabrane kartice u njima se nalaze osnovne informacije o trenutnom statusu zaštite, detaljne informacije i mogućnosti za antivirusni program, vatrozid i sigurnost računara (Defense+), te sve ostale dodatne mogućnosti.

Pored osnovne antivirusne zaštite, Comodo Internet Security nudi i vatrozid. Također tu je i Sandbox - mogućnost pokretanja sumnjivih programa u izoliranom okruženju, zatim dijagnostika računara u svrhu pronalaženja registarskih grešaka i nekompatibilnih programa.

Ocjena: Comodo Internet Security jednostavnog je sučelja sa mnogo opcija koje će dobro doći naprednijim korisnicima. Pored osnovne zaštite tu je i vatrozid te dodatni alati za sigurnost računara. Međutim, kompanija Comodo malo je paranoična pa njihova antivirusna rješenja u odnosu na konkurenciju imaju najviše false positive tj. pogrešno prepoznatih datoteka kao potencijalne prijetnje.

OS: Windows XP SP2, Windows Vista, Windows 7.

Comodo Internet Security možete preuzeti ovdje.


Microsoft Security Essentials

Instalacija programa je jednostavna i brza, a jedini uslov za uspješnu instalaciju je da imate licenciran Windows operativni sistem. Po završetku instalacije program će se pokušati povezati sa Internetom kako bi preuzeo ažuriranja koja su potrebna za ispravan rad programa.


Sučelje je krajnje jednostavno i podijeljeno je u kartice u kojima se nalaze osnovne informacije, informacije o ažuriranjima,  povijest dešavanja te postavke.

Zaštita koju Microsoft Security Essentials nudi je osnovna zaštita od virusa, trojanca i zlonamjernih programa.

Minus: Nakon instalacije potrebna je veza sa Internetom kako bi se program ažurirao da bi mogao štititi računar.

Ocjena: Microsoft Security Essentials nudi solidnu zaštitu od virusa i špijunskih programa. Nebih ga preporučivao korisnicima, a oni koji ga imaju neka ga zamijene za neko bolje antivirusno rješenje.

OS: Windows XP SP3, Windows Vista SP1, Windows 7.

Microsoft Security Essentials možete preuzeti ovdje.


Panda Cloud Antivirus

Instalacija programa najviše zavisi od brzine Internet konekcije jer je ovo jedan od rijetkih antivirusnih programa koji radi u oblaku. To znači da se sve izvršava i nalazi negdje na dalekom serveru a na računaru korisnika nalazi se samo ljuska jednostavnog korisničkog sučelja. Ažuriranje programa i virusnih definija nije potrebno jer se sve nalazi pohranjeno u oblaku.


Zaštite koje program nudi je antivirusna zaštita, te web zaštita ukoliko korisnik instalira Panda Security Toolbar. Kao dodatna mogućnost nalazi se opcija Vaccine koja onemogućava automatsko pokretanje programa sa priključenih USB uređaja.

Minus: Tokom instalacije program mijenja zadanu web tražilicu u Google, za početnu web adresu postavlja MyStart te instalira Panda Security Toolbar. Sve ovo moguće je onemogućiti tokom instalacije.

Ocjena: Panda Clound Antivirus jedan je od malobrojnih antivirusnih programa koji koristi mogućnosti rada u oblaku. Zbog toga ovaj program ne troši mnogo sistemskih resursa, pogotovo prilikom skeniranja računara jer se sav posao obavlja na dalekom serveru. Uz web zaštitu pomoću Panda Security Toolbara ovaj antivirusni program jedan je od boljih.

OS: Windows XP SP2 (samo 32-bit), Windows Vista, Windows 7, Windows 8.

Panda Cloud Antivirus možete preuzeti ovdje.


PC Tools AntiVirus Free

Instalacija programa najviše zavisi od brzine Internet konekcije jer se instalacijske datoteke preuzimaju sa Interneta.


Sučelje je podijeljeno u kartice u kojima se nalaze osnovne informacije o trenutnoj zaštiti, dostupnim zaštitama, postavkama te načinima skeniranja.

Zaštite koje program nudi je osnovna antivirusna zaštita te zaštita elektroničke pošte.

Minus: Tokom instalacije instalirat će se Google Chrome što je moguće onemogućiti. Također prilikom svakog pokretanja programa pojavit će se poruka da nadogradite program na komercijalnu verziju.

Ocjena: PC Tools AntiVirus Free je najniže rangiran antivirusni program od svih navedenih u ovom članku. Najbolji besplatni antivirusni programi nude mnogo više opcija i bolju zaštitu od komercijalne verzije ovog proizvođača.

OS: Windows XP SP3 (samo 32-bit), Windows Vista SP2, Windows 7.

PC Tools AntiVirus Free možete preuzeti ovdje.


ZoneAlarm Free Antivirus

Instalacijske datoteke se preuzimaju sa Interneta pa instalacija najviše zavisi od brzine Internet konekcije. Nakon uspješne instalacije potrebno je ponovo pokrenuti računar kako bi program ispravno radio.


Sučelje je jednostavno i veoma praktično. Na početnom ekranu nalaze se tri velika dugmeta za antivirusnu komponentu, vatrozid te zaštitu identiteta i podataka. Klikom na svako dugme dolazimo do detaljnijeg uvida u trenutnu zaštitu te opcija koje se tamo nalaze.

Zaštite koje program nudi je antivirusna zaštita, vatrozid te zaštita identiteta i podataka. Dodatna mogućnost je Game Mode odnosno sprječavanje prikazivanja poruka. Postoje dva načina rada Game Mode i to blokiranjem svih akcija koje zahtijevaju korisnikovu interakciju, ili odobravanjem svih akcija. Nijedan način nije dobar jer prilikom blokiranja svih akcija mogu se blokirati one legitimne, a odobravanjem svih akcija može se dopustiti izvršavanje onih zlonamjernih.

Minus: Program mijenja zadanu web tražilicu i početnu web adresu u ZoneAlarm te instalira ZoneAlarm alatnu traku. Sve ovo je moguće onemogućiti tokom instalacije.

Ocjena: ZoneAlarm Free Antivirus je solidan antivirusnih programa. Jedna od boljih mogućnosti ovog programa je besplatan vatrozid.

OS: Windows XP SP2 (samo 32-bit), Windows Vista SP2, Windows 7.

ZoneAlarm Free Antivirus možete preuzeti ovdje.


Pored dobrog antivirusnog programa za bolju zaštitu računara potrebno je da imate i dobar vatrozid te program za pronalaženje zlonamjernih programa (malware).


Comodo Firewall

Instalacija je jednostavna i brza. Nakon uspješne instalacije potrebno je ponovo pokrenuti računar.


Sučelje je potpuno isto kao i kod Comodo Internet Security, samo bez antivirusne komponente. To znači da pored vatrozida dolazi i Defence+ komponenta zadužena za sigurnost računara, zatim Sandbox - mogućnost pokretanja sumnjivih programa u izoliranom okruženju, te dijagnostika računara u svrhu pronalaženja grešaka i nekompatibilnih programa.

Ocjena: Comodo Firewall jedan je od najboljih besplatnih vatrozida koji su trenutno dostupni.

OS: Windows XP SP2, Windows Vista, Windows 7.

Comodo Firewall možete preuzeti ovdje.


Malwarebytes Anti-Malware

Instalacija programa veoma je jednostavna i brza. Nakon uspješne instalacije program će pokušati preuzeti ažuriranja sa Interneta.


Sučelje je jednostavno i podijeljeno u kartice u kojima se nalaze detaljne informacije o dostupnim provjerama, zaštiti (probni period na 30 dana), nadogradnjama, karanteni, izvještajima, zanemarenim postavkama te podešavanjima.

Malwarebytes Anti-Malware jedan je od najboljih programa za pronalaženje, uništavanje i blokiranje zlonamjernih programa koje mnogi drugi antivirusni programi nisu u stanju pronaći.

Ocjena: Malwarebytes Anti-Malware je program kojeg morate imati.

OS: Windows XP SP2, Windows Vista, Windows 7.

Malwarebytes Anti-Malware možete preuzeti ovdje.