utorak, 6. studenoga 2012.

Legalno - ilegalno

U posljednje vrijeme gotovo svakodnevno nam se plasiraju vijesti o tome kako je ilegalno i kažnjivo kopirati svaki sadržaj koji je zaštićen autorskim pravima, te smo svjedoci izricanja drastičnih kazni protiv prekršioca. Međutim, šta i kada je legalno i dozvoljeno, a kada je ilegalno i kažnjivo?

Prije svega moram napomenuti da autor ovog teksta nema nikakvu namjeru poticati korisnike u kršenju autorskih prava te u slučaju bilo kakvih problema ne snosi nikakvu odgovornost. Također bih vam reporučio da u zavisnosti od zemlje u kojoj živite dobro proučite zakone o zaštiti autorskih prava i da ih se pridržavate - barem koliko god to možete.

Kopiranje komercijalnog softvera

Bilo da posjedujete originalnu igru ili program, njegovo kopiranje je legalno i nije kažnjivo sve dok se radi o sigurnosnoj kopiji koju ćete isključivo vi koristiti. Međutim, nemojte pretjerivati pa kopirati desetak primjeraka koje ćete poslije dijeliti rodbini, prijateljima, poznanicima i nepoznatim osobama jer je to kažnjivo. Još više je kažnjivo ako za to uzimate novac.

Korištenje piratskih kopija komercijalnog softvera

Korištenje bilo kakvog piratskog softvera sa pravne strane nije dozvoljeno. Međutim, ukoliko trenutno nemate novaca a namjeravate kupiti neki program ili igru, onda koristite piratsku verziju i što prije kupite original. Korištenjem piratske verzije korisnik može stvarno vidjeti kakav je proizvod i ako mu se ne svidi odustati od kupovine. Legalno nije, ali zašto ne isprobati nešto što namjeravate kupiti kako poslije nebi kupili mačka u vreći.

Skidanje zaštite sa softvera radi kopiranja

Kao što sam rekao, kopiranje softvera je legalno i nije kažnjivo sve dok se radi o sigurnosnim kopijama za vlastite potrebe. Nažalost, mnogi programi, filmovi i igre dolaze sa mnogobrojnim zaštitama kako bi se onemogućilo njihovo kopiranje. Srećom, uvijek postoje oni programi koji te zaštite skidaju pa skidajte zaštite sa svega što legalno posjedujete.

Presnimavanje filmova i muzike na računar

Isto kao i za kopiranje komercijalnog softvera, sve dok posjedujete legalan primjerak njegovo kopiranje na računar nije kažnjivo. Na ovaj način uvijek možete uživati u omiljenom filmu ili muzici bez stalne izmjene CD ili DVD diskova, a i oni će ostati mnogo očuvaniji i imat će mnogo duži vijek trajanje nego da ih stalno mijenjate te ostavljate na razne površine i pri tome ih vrlo brzo oštetite.

Korištenje cracka

Neke programe i gotovo sve igre nakon instalacije nemoguće je pokrenuti bez originalnog CD ili DVD diska. Ovakav postupak nimalo nije praktičan iz mnogih razloga pa zato za većinu takvih programa i igara postoje aplikacije koje se zovu crackovi i koji omogućuju da se program ili igra pokrene i bez CD ili DVD diska. Korištenje cracka nije kažnjivo sve dok posjedujete originalni program ili igru. Crack često izrađuju timovi i programeri koji nikako nisu vezani za proizvod, a ponekad i proizvođač softvera sam napravi crack za vlastiti proizvod.

Instaliranje istog Windowsa (legalnog) na više računara

Sa pravne strane ovo je zabranjeno, osim u slučajevima da imate licencu za instaliranje na više računara. Međutim, svrha licence Windowsa je da je koristi jedna osoba, dali vi ili netko od vaših ukućana - nebitno je. To znači da vas Microsoft neće baš ganjati i kažnjavati ako u kući imate instaliranu jednu te istu kopiju Windowsa na dva ili tri računara. Međutim, ni ovdje ne treba pretjerivati pa instalirati Windows na 29 računara kod rođaka, prijatelja, poznanika i nekog nepoznatog.

Internet servisi za ilegalnu distribuciju sadržaja

Ovdje je situacija mnogo komplicirana i zavisi od mnogo faktora. Zakonski gledano, bilo kakvo kršenje autorskih prava je kažnjivo, pa samim time i korištenje usluga onoga tko je taj zakon prekršio je također kažnjivo i čini vas saučesnikom u kriminalu. Međutim, često se servisi za ilegalnu distribuciju sadržaja nalaze u zemljama u kojima nije zakonom regulisano pitanje o autorskim pravima i međunarodnoj borbi protiv piratizacije pa samim time ni posjetioci ustvari ne krše nikakav zakon. Ali, ovakve servise valja izbjegavati ponajprije jer će njihovi vlasnici i na prve pritužbe i zahtjeve mnogih organizacija i agencija za borbu protiv međunarodnog kriminala odmah predati sve informacije o posjetiocima njihovih servisa. A digitalni trag koji na Internetu ostavite jednom, ostaje tamo godinama.

Torrenti

Čim spomenemo torrente većina odmah pomisliti da je to apsolutno zabranjeno, ilegalno, da se za to ide na doživotnu robiju u Guantanamo itd. Međutim, sva ova medijska priča vezana za torrente koja se dešavala u posljednih godinu ili dvije je apsolutno prenapuhana i torrente je obilježila kao najveće zlo koje postoji na Internetu i od kojeg treba bježati kao vrag od križa.

Torrent ćete najbolje razumjeti na konkretnom primjeru. Recimo da preko torrenta preuzimate neku datoteku. Vi ustvari preuzimate mnogo malih dijelova na koje je glavna datoteka podijeljena, ali u isto vrijeme i drugi korisnici od vas preuzimaju one dijelove datoteke koje ste vi preuzeli. To znači da sve dijelove glavne datoteke koje imate vi dijelite, a one koje nemate preuzimate od drugih. Mnogo je prednosti ovakvog načina dijeljenja datoteka a glavne prednosti su da iz vaše Internet konekcije možete izvući maksimum brzine koja vam je dodijeljena, a datoteke se ne nalaze na nekom serveru koji ima ograničene kapacitete (veličina prostora za spremanje podataka, brzina konekcije prema Internetu itd) za čije unajmljivanje i održavanje također treba novaca i vremena. Sve ovo veoma je pogodno za mnoge neprofitne softverske organizacije ili one koji žele nešto (legalno) dijeliti ali za to nemaju novaca, resurse niti infrastrukturu. Međutim, i ovdje ima mnogo onih koji će ovakakv način dijeljena sadržaja preko Interneta zloupotrijebiti pa će preko torrenata dijeliti razne filmove, muziku i softver koji je zaštićen autorskim pravima. To je kasnije dovelo do toga da se protiv torrenata bore najveće filmske i muzičke kuće, a kako se oko tih kuća vrti mnogo novaca onda će oni biti i mnogo utjecajniji u odlučivanju sudbine o torrentu nego što će to biti tamo neka neprofitna softverska organizacija za koju možda nikad niste ni čuli.

Znači, korištenje torrenata nije kažnjivo sve dok se radi o softveru otvorenog kôda kojeg možete kopirati, dijeliti ili mijenjati kako god želite. Onda kada preko torrenta počnete sa preuzimanjem sadržaja koji je zaštićen autorskim pravima, tada kršite zakon i bez obzira kako da je taj zakon uređen ili neuređen u vašoj državi, možda baš vi postanete primjer od kojeg će se krenuti u borbu protiv pirata a kazne tada mogu biti astronomske samo kako bi se svima pokazao primjer šta ih čeka ako nastave sa istom praksom.