nedjelja, 16. siječnja 2011.

Održavanje računara programom CCleaner

CCleaner je program koji ima mogućnost brisanja privremenih datoteka, povijest surfanja, kolačiće, zasićenost memorije, fragmentirane datoteke, datoteke za zapisivanje događaja, sistemsko spremanje, podatke za primjenu, povijest automatskog završavanja, ispravljanje problema u registarskoj bazi, uklanjanje instaliranih programa, upravljanje programima koji se pokreću zajedno sa Windowsom, brisanjem tačaka za povrat sistema itd. Ukratko, CCleaner je sitan ali dinamitan.

Kada prvi put posjetite neku web stranicu ili kada otvorite neki dokument na računaru, svi elementi web stranice ili dokumenta pohranjuju se na računar u mapu koja se zove Privremene datoteke (eng. Temporary files). Razlog zbog kojeg računar ovo radi je taj da se web stranica ili dokument brže učita kada ih slijedeći put otvorite. Međutim, nakupljanjem privremenih datoteka dobijete suprotan efekat od očekivanog, tj. web stranica ili dokument se učitavaju sve duže i duže, a računar postaje sve sporiji i sporiji. Zato je potrebno da ponekad obrišete privremene datoteke, a za taj postupak najbolje će vam poslužiti program koji se zove CCleaner.

CCleaner (prije se zvao Crap Cleaner) je program koji je razvila tvrtka Piriform i služi za održavanje računara. Njegove mogućnosti su brisanje privremenih datoteka mnogih programa poput Firefox, Internet Explorer, Google Chrome, Opera, Microsoft Office, Windows Media Player, Winamp, Adobe Acrobat, Adobe Flash Player, WinRAR, Nero i mnogih drugih programa koji koriste povijest surfanja, kolačiće, nedavno posjećene web lokacije, međuspremnik, zaostatke u memoriji, fragmentirane datoteke, datoteke za zapisivanje događaja, sistemsko spremanje, podatke za primjenu, povijest automatskog završavanja, popis nedavno otvorenih dokumenata i mnoge druge podatke.

Za brisanje gore svega navedenog zatvorite sve otvorene programe i prozore te pokrenite CCleaner. Na lijevoj strani kliknite na karticu Čistač (ako ona već nije otvorena), zatim u donjem dijelu kliknite na dugme Analiziraj. Nakon što analiza završi, kliknite na dugme Pokreni čišćenje koje se nalazi u donjem desnom uglu te sačekajte da se postupak završi. Ovaj postupak može trajati od nekoliko sekundi pa do nekoliko minuta, ovisno o tome koliko datoteka je potrebno obrisati.

Ovaj program također uključuje i čistač registarke baze za određivanje i ispravljanje problema u Windows registru. U programu CCleaner kliknite na karticu Registar, zatim u donjem dijelu kliknite na dugme Pronađi suvišno. Nakon toga kliknite na dugme Ukloni suvišno... i sačekajte da se postupak završi.

U kartici Alati nalazi se nekoliko mogućnosti i to:
  • Deinstalacija -  ovdje možete vidjeti sve instalirane programe, uređivati ih  i po potrebi ih uklanjati;
  • Pokretanje s računalom - je popis svih programa koji se automatski pokreću zajedno sa pokretanjem Windowsa i ovdje možete njima upravljati;
  • Povrat sistema - je popis svih tačaka za povrat sistema i ovdje ih možete uklanjati. Uklanjanje posljednje tačke povrata sistema je onemogućeno zbog sigurnosnih razloga.
  • Brisanje tragova s diska - je mogućnost sigurnog brisanja sadržaja ili oslobađanja prostora na disku. Ovdje imate mogućnost brisanja samo slobodnog prostora ili čak cijelog diska. Ova opcija je veoma korisna ako želite prodati računar te ne želite da novi vlasnik pomoću programa za vraćanje izgubljenih podataka vrati sve vaše dokumente. Ako ste početnik onda u ovu opciju nikako ne dirajte.

Kartica Mogućnosti nudi dodatne postavke za program CCleaner. Ovdje možete odabrati jezik za prikaz, sigurno brisanje (preporučujem da odaberete NSA (7 prelaza) radi provjere datoteka koje će se brisati), upravljanje kolačićima (korisno ako ne želite da se brišu kolačići vezani za određene stranice kao npr. facebook.com ili google.ba), izuzetke odnosno mape i datoteke koje ne želite da se pretražuju i brišu.

Kako ćete znati kada trebate pokrenuti CCleaner? Na ovo pitanje nema jednostavnog odgovora koji bi odgovarao svim korisnicima. Neki korisnici ga pokreću svaki dan a drugi jednom i više nikada. Najbolje je da ga pokrenete svakih mjesec dana i počistite sve ono što ste nakupili u prethodnom periodu.

Još jedan savjet vezan za CCleaner. Ako vam se ikada desi da ne možete učitati neku web stranicu, odnosno da učitavanje dugo traje a jedino što dobijete je bijela podloga (ovo se najčešće dešava na stranicama koje za prikaz sadržaja koriste Adobe Flash Player), onda pokrenite CCleaner te pomoću Čistača očistite računar.

CCleaner možete preuzeti ovdje.