ponedjeljak, 17. siječnja 2011.

S radom je počeo Facebook e-mail

Facebook e-mail servis najavljivan je već odavno, a zadnjih dana je obavljena i kupovina fb.com domene koja će poslužiti da svi Facebook korisnici dobiju svoju vlastitu e-mail adresu. Od danas je i to moguće, pa požurite poslati zahtjev za aktivacijom vaše Facebook e-mail adrese.

Nekolicina Facebook korisnika danas je dobila poruku u kojoj se nalazi pozivnica za korištenjem Facebook poruka, novog servisa kojeg uvodi ova društvena mreža a koji je namijenjen razmjeni poruka. Ovdje je riječ o pravom sistemu za e-mail, te će svi korisnici koji imaju Facebook profil moći imati i svoju adresu elektroničke pošte na Facebook servisu. Sve ovo će funkcionirati nešto jednostavnije nego "pravi" e-mail, a to je da neće biti Predmeta odnosno Subjecta, te uz mogućnost podešavanja poželjnih i nepoželjnih sugovornika.


Da se podsjetimo, Facebook na svom e-mail sistemu radi već duže vrijeme, a najavu oko kupovine fb.com domene Facebook je objavio u novembru prošle godine. Ovih dana je Facebook kupio fb.com domenu od američke firme American Farm Bureau Federation za 8,5 milijuna dolara. To je najskuplja domena koju je Facebook kupio za vlastite potrebe, nakon kupovine facebook.com domene za 200.000 dolara davne 2005. godine u samim počecima svoga rada kada se Facebook zvao Thefacebook i imao domenu thefacebook.com.

Ako niste među onima koji su dobili pozivnicu za Facebook poruke, zahtjev za pozivnicu možete zatražiti na adresi http://www.facebook.com/about/messages.