subota, 29. siječnja 2011.

Produžite probni period sa 30 na 120 dana (Windows Vista i Windows 7)

Svi već znamo da Windowse bez ograničenja u funkcionalnosti možemo besplatno koristiti 30 dana bez aktivacije. Nakon što istekne period od 30 dana, Windowsi se ili zaključavaju (Windows XP) ili prelaze u režim smanjene funkcionalnosti (Windows Vista i Windows 7). Međutim, dali ste znali da ovaj period od 30 dana možete produžiti čak i do maksimalnih 120 dana? Ako niste onda nastavite čitati.

Probni period je vrijeme za koje možete besplatno koristiti komercijalni softver u punom njegovom kapacitetu, bez ograničenja u funkcionalnosti ili sigurnosti, a sve to kako biste ga isprobali prije nego se odlučite za njegovu kupovinu. Često taj probni period iznosi 30 dana, nakon čega se softver više ne može koristiti ili se može koristiti sa primjetno smanjenom funkcionalnošću. Isto vrijedi i za Windowse, naravno one od Windowsa XP i novije.

    Windows XP
Windows XP ima probni period od 30 dana i on se ne može produžavati. Da bi Windows XP koristili i nakon ovog perioda potrebno je da ga aktivirate na vrijeme. Istekom probnog perioda Windows se zaključava i da bi ga aktivirali ili dalje koristili morat ćete ga ponovo instalirati. Isto vrijedi i za serversku verziju Windowsa XP tj. za Windows Server 2003.

    Windows Vista i Windows 7
Windows Vista i Windows 7 također imaju probni period od 30 dana. Za razliku od Windowsa XP koji se nakon isteka 30 dana zaključava, Windowsi Vista i Windowsi 7 se ne zaključavaju već prelaze u režim smanjene funkcionalnosti. Režim smanjene funkcionalnosti je stanje kada će vam na Windowsu biti znatno onemogućene glavne mogućnosti a računar će se automatski ponovo pokretati svakih sat vremena. Da bi Windows mogli aktivirati ili ga koristiti u punoj njegovoj funkcionalnosti, morat ćete ga ponovo instalirati.

Međutim, ovaj period od 30 dana moguće je produžiti čak i do tri puta. Tako umjesto prvih 30 dana dobijete još i dodatnih 3 puta po 30 dana što na kraju iznosi maksimalnih 120 dana. Za produžavanje probnog perioda slijedite korake:

  1. Kliknite na Start, u polje za pretraživanje unesite cmd te u rezultatima pronađite Command Prompt (cmd);
  2. Pokrenite cmd sa administratorskim ovlastima (Run as Administrator);
  3. Ako vam se pojavi User Account Control kliknite na Yes;
  4. U cmd unesite naredbu slmgr -rearm i sačekajte nekoliko trenutaka da vam se pojavi Windows Script Host poruka;
  5. Ponovo pokrenite računar.
Ono što je važno napomenuti kod produžavanja probnog perioda je to da se preostali dani ne prenose u naredni period već odbrojavanje ponovo počinje od 30-tog dana. To znači da nikako ne možete imati više od 30 dana u toku jednog probnog perioda. Zato je potrebno da -rearm naredbu pokrenete tek prije isteka probnog perioda, u najboljem slučaju dan ili dva prije isteka kako biste iskoristili maksimalnih 120 dana. Ako baš želite tačno znati kada vam ističe probni period onda u cmd, koji ste pokrenuli na gore opisani način, umjesto -rearm naredbe unesite -xpr i pojavit će vam se Windows Script Host poruka u kojoj tačno piše kada probni period ističe. Na slici ispod možete vidjeti da probni period ističe 28.2.2011 u 14:23:17 te naredbu -rearm moram pokrenuti prije nego to vrijeme prođe.

Za prikaz svih Windows Script Host naredbi u cmd unesite naredbu slmgr ? i pojavit će vam se popis svih ponuđenih switcheva sa dodatnim opisom pojedinog switcha.

    Windows Server 2008 i Windows Server 2008 R2
Sve što vrijedi za Windows Vista vrijedi i za njegovu serversku verziju tj. Windows Server 2008, osim što probni period ne iznosi 30 dana već 60 dana po jednom probnom periodu. To znači da Windows Server 2008 možete besplatno koristiti maksimalnih 240 dana.

Windows Server 2008 R2 je serverska verzija Windowsa 7 i ovdje su stvari znatno drugačije u odnosu na sve ostale verzije Windowsa. Naime, za razliku od ostalih Windowsa na Windowsu Server 2008 R2 tijekom instalacije nije potrebno unositi ključ proizvoda jer je on ugrađen u samu instalaciju te ga možete iskoristiti za besplatnu aktivaciju. Nakon završene instalacije imate 10 dana za aktivaciju Windowsa. Ovaj period može se produžavati čak do pet puta pa tako Windows Server 2008 R2 možete koristiti do maksimalnih 60 dana prije nego vam istekne period potreban za aktivaciju. Međutim, kako je aktivacija besplatna mi ćemo Windows aktivirati recimo 59-ti dan prije nego istekne period za aktivaciju. Aktivacijom dobijamo licencu za Windows koja vrijedi 180 dana. Nakon što prođe period od 180 dana Windows će preći u režim smanjene funkcionalnosti i gasit će se svakih sat vremena. Da bi trajno aktivirali Windows ili ga ponovo koristili sa svim mogućnostima, morat ćemo ga ponovo instalirati. Ako sve ukupno pogledamo to znači da Windows Server 2008 R2 možemo besplatno koristiti: 10 dana + 5 x 10 dana + 180 dana = 240 dana.