ponedjeljak, 29. ožujka 2010.

Windows Live Essentials 2010 samo za Windows 7 i Vista SP2

Izgleda da korisnici koji još uvijek koriste deset godina stari XP neće biti u mogućnosti instalirati novu generaciju Windows Live Messengera, niti bilo koji proizvod pod okriljem Windows Live Essentials 2010.

Kao što je to bilo sa Internet Explorerom 9, Microsoft sa slijedećom verzijom Windows Live Essentials navodno planira podržati samo Windows 7 i Windows Vista Service Pack 2. Odabrana grupa korisnika koji testiraju Winows Live Messenger 2010 / Wave 4 Beta potvrdili su da on radi samo na zadnjim verzijama Windowsa te da su u nemogućnosti da ga instaliraju na Windows XP. Također to vrijedi i za ostale proizvode pod okriljem Windows Live Essentials: Mail, Writer, Photo Gallery, Movie Maker i Family Safety.

Naravno, korisnici moraju shvatiti da Microsoft još nije ponudio nikakve službene podatke o Windows Live Essentials 2010, a kamoli potvrdu o sistemskim zahtjevima za Wave 4 Beta. Međutim, postoje neki prilično zanimljivi detalji o platformama koje će Windows Live Essential Wave 4 podržati, a to su 32-bitni (x86) i 64-bitni (x64) Windows Vista SP2 (pomoću ažuriranja Windows Vista platforme), Windows 7, Windows Server 2008 SP2 (pomoću ažuriranja Windows Server 2008 platforme) i Windows Server 2008 R2.
Sistemski zahtjevi za Windows Live Essentials 2010 Beta

Korisnici već znaju da je Microsoft neke tehnologije dostupne samo na Windows 7, poput DirectX 11, omogućio i na njegovom prethodniku, Windows Visti, i to pomoću ažuriranja Windows Vista SP2 platforme (Platform Update). Slučajno ili namjerno Windows Vista SP2 sa ažuriranom platformom i Windows 7 su jedine platforme koje podržavaju Internet Explorer 9 Platform Preview.

Što se Internet Explorera 9 tiče, kompanija iz Redmonda je potvrdila da Platform Preview nije namijenjen Windows XP korisnicima zbog nedostatka DirectX 11 koji podržava hardversko ubrzanje grafičke kartice kroz Direct2D i DirectWrite API-je. Znači li ovo da će i Windows Live Essentials 2010 /Wave 4 biti hardverski poboljšan?