srijeda, 5. svibnja 2010.

Google pokrenuo virtuelnu tastaturu i na bosanskom

Internetski gigant Google pokrenuo je virtuelnu tastaturu na 35 svjetskih jezika među kojima je i bosanski, što omogućuje precizno unošenje određenih znakova i traženje pojmova.

Virtuelna tastatura će biti od velike koristi osobama koje koriste klasičnu tastaturu, ali nemaju posebne znakove koji su itekako potrebni za jezik kojim se služe.

Manish Bhargava, direktor Odjela za proizvode pri kompaniji Google, na svom blogu je istaknuo kako se virtuelna tastatura već nalazi na Google stranici pored polja za unos traženog pojma, a tastatura se može postaviti na bilo koje mjesto na ekranu.

Naša korisnička istraživanja su pokazala da se ljudi osjećaju ugodnije ukoliko upit formulišu na svom jeziku. Međutim, mnogi su imali poteškoća u tome zbog neodgovarajuće tastature. Zbog toga su morali određene znakove kopirati s drugih stranica i unositi u polje za pretragu. No zahvaljujući virtuelnoj tastaturi sada je to moguće automatski napisati, objasnio je Bharagva.

Korisnici virtuelnu tastaturu mogu koristiti tako što mišem kliknu na određene znakove, a ona je u mogućnosti i odgovoriti na unos znakova koristeći klasičnu tastaturu.