utorak, 4. svibnja 2010.

Upoznajte Windows 7

Šta je Windows 7? Koja izdanja postoje? Koji su sistemski zahtjevi? Koje su prednosti Windowsa 7 u odnosu na prethodne verzije Windowsa? Hoće li Windows 7 raditi na mom računaru? Odgovore na sva ova pitanja pronaći ćete ako nastavite čitati.



Šta je Windows 7?

Windows 7 je trenutno posljednja verzija Windows operativnog sistema softverske kompanije Microsoft. Nasljednik je prethodne verzije Windowsa, odnosno Windowsa Vista. Windows 7 je jednostavan, brz i privlačan. Bolji način za pronalaženje datoteka i upravljanje njima, kao što su skočni popisi (thumbnail preview) i poboljšani pretpregledi programske trake pomažu vam ubrzati svakodnevne zadatke. Windows 7 dizajniran je za brže i pouzdanije performanse da bi vaš računar radio onako kako vi to želite. Sa 64-bitnom podrškom možete u potpunosti iskoristiti najnovije moćne računare, a fantastične značajke poput Osnovne grupe, programa Windows Media Center i Windows Touch omogućavaju nove stvari.


Windows 7 izdanja

Windows 7 dolazi u šest izdanja i to:
  • Windows 7 Starter
  • Windows 7 Home Basic
  • Windows 7 Home Premium
  • Windows 7 Professional
  • Windows 7 Enterprise
  • Windows 7 Ultimate.

  • Windows 7 Starter
Windows 7 Starter olakšava korištenje malih prijenosnih računara jer smanjuje količinu zadataka koje morate obaviti da biste postigli ono što želite - manje je čekanja i klikanja i manje gnjavaže pri povezivanju s mrežama. Windows 7 Starter objedinjuje najnovije značajke pouzdanosti i brzog odaziva s pouzdanošću i kompatibilnošću Windows sistema.
  • Windows 7 Home Basic
Windows 7 Home Basic omogućuje da brzo i jednostavno pristupite često korištenim programima i dokumentima. Sa ovim izdanjem dobivate mogućnost skočnih popisa, naprednu mrežnu podršku i mogućnost korištenja više monitora.
  • Windows 7 Home Premium
Windows 7 Home Premium olakšava stvaranje kućne mreže i zajedničko korištenje omiljenih slika, videozapisa i muzike. Možete čak i gledati, zaustavljati, premotavati i snimati televizijski program. Windows 7 Home Premium najbolje je izdanje za većinu korisnika.
  • Windows 7 Professional
Uz sistem Windows 7 Professional između vas i uspjeha stoji manje prepreka. Pomoću Windows XP načina rada možete pokretati mnoge programe za produktivnost iz sistema Windows XP, a pomoću automatskog sigurnosnog kopiranja na kućnu ili poslovnu mrežu možete jednostavno oporavljati podatke. Pomoću značajke pridruživanja domeni možete se i jednostavnije i sigurnije povezivati s mrežama tvrtki. No Windows 7 Professional nije samo za posao. On obuhvaća i uzbudljive značajke za zabavu sistema Windows Home Premium.
  • Windows 7 Enterprise i Windows 7 Ultimate
Windows 7 Enterprise i Windows 7 Ultimate su najsvestranija i najsnažnija izdanja Windows 7 sistema. Ona objedinjuju iznimnu lakoću korištenja sa značajkama za zabavu sistema Home Premium i poslovnim mogućnostima sistema Professional, uključujući mogućnost pokretanja mnogih programa za produktivnost iz sistema Windows XP u Windows XP načinu rada. Za dodatnu sigurnost možete šifrirati podatke pomoću programa BitLocker i BitLocker To Go. Dodatnu fleksibilnost pruža mogućnost rada na bilo kojem od 35 jezika. Iako su značajke na oba ova izdanja potpuno iste, Windows 7 Enterprise možete aktivirati koristeći količinsko licenciranja koje je dostupno samo korisnicima sa Microsoft Software Assurance sporazumom. Sa Windows 7 Enterprise i Windows 7 Ultimate sistemima dobivate sve ono što Windows 7 može ponuditi.


Dostupnost Windows 7 izdanja

Windows 7 Starter i Windows 7 Home Basic ne mogu se kupiti pojedinačno. Ova izdanja kupuju tvrtke koje se bave proizvodnjom računara i instaliraju ih na računare spremne za prodaju. Korisnik prilikom kupovine računara nadoplaćuje dodatnu količinu novca za već pred-instaliran Windows 7.

Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional i Windows 7 Ultimate mogu se kupiti pojedinačno u kutiji sa upustvom i originalnim ključem za aktivaciju. Ova izdanja se također mogu kupiti i prilikom kupovine novog računara.

Windows 7 Enterprise ne može se kupiti pojedinačno već je dostupan samo tvrtkama i korisnicima koji imaju sklopljen ugovor sa Microsoftom o kupovini velikih količina softverskih proizvoda.


N, KN i K izdanja Windowsa 7

Pored gore nabrojanih izdanja Windows 7 postoje i N, KN i K izdanja.

N izdanja (npr. Windows 7 Home Premium N) ne sadrže Windows Media Player i srodne tehnologije kao što su Windows Media Center i Windows DVD Maker. Ova izdanja dostupna su na području Evropske Unije, uključujući Hrvatsku i Švicarsku.

KN izdanja (npr. Windows 7 Home Premium KN) ista su kao i N izdanja ali su dostupna na području Koreje.

K izdanja (npr. Windows 7 Home Premium K) su na korejskom jeziku i u popisu programa sadrže poveznice na web stranice sa kojih korisnici mogu preuzeti konkurentske programe za reprodukciju multimedijskih datoteka i razmjenu trenutačnih poruka. Ova izdanja dostupna su širom svijeta.


Ključne razlike između Windows 7 izdanja

Ključne razlike između Windows 7 izdanja


Sistemski zahtjevi za Windows 7

Da biste na računar instalirali Windows 7, potrebno je sljedeće:
  • 32-bitni (x86) ili 64-bitni (x64) procesor radnog takta 1 GHz ili brži
  • 1 gigabajt (GB) RAM (32-bit) ili 2 GB RAM (64-bit)
  • 16 gigabajta slobodnog prostora na tvrdom disku (32-bitnom) ili 20 GB (ako je 64-bitni)
  • Grafičko sučelje DirectX 9 s WDDM 1.0 ili novijim upravljačkim programom.

Dodatni zahtjevi za određene značajke:
  • Pristup internetu (moguća je naplata naknada)
  • Ovisno o razlučivosti, za videoreprodukciju bi mogla biti potrebna dodatna memorija i dodatni grafički hardver
  • Da bi se u nekim igrama i programima postigle optimalne performanse, potrebna je grafička kartica koja podržava DirectX 10 ili bolja
  • Za neke funkcije programa Windows Media Center možda će biti potrebna TV kartica i dodatni hardver.
  • Za Windows Touch i Tablet PC-je potreban je poseban hardver.
  • Za Osnovnu grupu potrebni su mreža i računari sa Windows 7 sistemom.
  • Za stvaranje DVD-a/CD-a potreban je kompatibilan optički pogon.
  • Za BitLocker potreban je Trusted Platform Module (TPM) 1.2.
  • Za BitLocker To Go potreban je USB izmjenjivi memorijski pogon.
  • Za Windows XP način rada potrebno je dodatnih 1 GB RAM-a i dodatnih 15 GB slobodnog prostora na tvrdom disku.
  • Za muziku i zvuk potreban je audioizlaz.

Funkcioniranje i grafička svojstva proizvoda mogu varirati ovisno o konfiguraciji sistema. Za neke bi značajke mogao biti potreban napredan ili dodatan hardver.


Usporedba značajki na Windows verzijama

Na slici možete vidjeti usporedbu ključnih značajki Windowsa 7 sa značajkama na Windowsu Vista SP1 i Windowsu XP SP3.
Usporedba značajki na Windows verzijama


Saznajte može li se na vaš računar instalirati Windows 7

Da biste saznali je li vaš računar spreman za Windows 7, preuzmite besplatni Windows 7 Upgrade Advisor. On pregledava vaš računar da bi pronašao potencijalne probleme s hardverom, uređajima i instaliranim programima te preporučuje šta učiniti prije nadogradnje.

Ako se na računaru može koristiti Windows Vista, na njemu se vjerojatno može koristiti i Windows 7, no ipak se preporučuje korištenje programa Windows 7 Upgrade Advisor.

Prije pregleda računara programom Windows 7 Upgrade Advisor obavezno priključite i uključite sve USB uređaje i ostale uređaje kao što su pisači, vanjski tvrdi diskovi i skeneri koje redovito koristite s računarom koje provjeravate.