utorak, 4. svibnja 2010.

Sačuvajte svoje WLM emotikone i smajlije

Sa instalacijom Windows Live Messengera (WLM), korisnici dobiju i nekoliko standardnih emotikona i smajlija. Pored ovih standardnih postoji bezbroj uređenih emotikona i smajlija. Zbog velikog broja ovih nestandardnih emotikona i smajlija javila se potreba pravljenja njihove sigurnosne kopije.

Mislim da ne postoji WLM korisnik koji nije koristio barem jedan emotikon ili smajlija. Pored nekoliko standardnih emotikona i smajlija koji dođu sa WLM instalacijom, postoji i bezbroj drugih, odnosno uređenih. Svaki WLM korisnik ima barem jedan ovakav uređeni nestandardni emotikon.

U slučaju problema sa Windowsom ili Windows Live Messengerom, ovi nestandardni emotikoni i smajliji mogu netragom nestati. Zato je neophodno da ih čuvate na sigurnom mjestu kako bi ih u slučaju problema mogli vratiti.

  1. Pokrenite Run dijaloški okvir (Win+R)
  2. Unesite %UserProfile%\AppData\Local\Microsoft\Messenger\
  3. U novootvorenom prozoru otvorite mapu vašeg WLM korisničkog računa (npr. korisnik@hotmail.com), a zatim mapu ObjectStore
  4. Unutar mape ObjectStore nalazi se CustomEmoticons mapa u kojoj su pohranjeni svi nestandardni emotikoni i smajliji.
  5. Kopirajte CustomEmoticons mapu na sigurno mjesto na računaru.

Na ovaj način ste sačuvali vaše nestandardne emotikone i smajlije te ih u slučaju problema možete vratiti na istu lokaciju odakle ste kopirali mapu CustomEmoticons, odnosno u mapu ObjectStore.

Imajte u vidu da ćete vraćanjem emotikona i smajlija prepisati već postojeće. Zato bih vam preporučio da emotikone i smajlije vraćate odmah nakon što instalirate Windows Live Messenger kako nebi obrisali postojeće.