srijeda, 5. svibnja 2010.

Ponovo pokrenite Explorer iz desnog izbornika na radnoj površini

Prilikom uređivanja Windowsa, za neke promjene je potrebno da ponovo pokrenete računar kako bi se ponovo pokrenuo Windows Explorer a sve to iz razloga kako bi nastale promjene koje ste napravili mogle početi djelovati.

Za ponovno pokretanje Windows Explorera, iskusniji korisnici koriste naredbu taskkill za njegovo gašenje a nakon toga ga ponovo pokreću. Međutim, zagriženi geekovi i hakeri znaju da ovaj postupak mogu dodati i u izbornik na radnoj površini koji dobijemo klikom desne tipke miša.

Postoje dva načina dodavanja ove naredbe i to: da sve ručno uradite sami ili da jednostavno preuzmete skriptu koja će cijeli postupak odraditi za vas.

  • Prvi način - Ručno
Prvi korak - Kreiranje skripte za ponovno pokretanje Windows Explorera.

  • Pokrenite Notepad (Win+R, unesite notepad)
  • U Notepad unesite slijedeći kôd:
    @echo off
    taskkill /f /im explorer.exe
    start explorer.exe
  • Odite na File > Save As…
  • Pod Save as type odaberite All files
  • Datoteci dajte ime Restart Explorer.cmd te kliknite na Save
  • Datoteku pohranite na sigurno mjero, recimo u Moje dokumente.

Drugi korak - Dodavanje naredbe u izbornik radne površine uređivanjem registry baze.

  1. Pokrenite Run dijaloški okvir (Win+R), unesite regedit te kliknite na OK
  2. U Registry Editoru pronađite ključ
  3.     HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\shell
  4. Desno kliknite na shell te odaberite New > Key
  5. Dajte mu ime Ponovo pokreni Explorer
  6. Desno kliknite na Ponovo pokreni Explorer te odaberite New > Key
  7. Dajte mu ime command
  8. Pronađite Restart Explorer.cmd datoteku koju smo maloprije napravili. Držite tipku Shift i kliknite desnom tipkom miša na datoteku te iz padajućeg izbornika odaberite Copy as path
  9. U lijevom dijelu Registry Editora kliknite na ključ command koji ste maloprije napravili, a zatim u desnom dijelu dvokliknite na vrijednost (Default)
  10. U polje Value Data zalijepite lokaciju datoteke Restart Explorer.cmd koju ste maloprije kopirali a zatim kliknite na OK.
  11. Zatvorite Registry Editor te kliknite desnom tipkom miša na radnu površinu. U izborniku će vam se pojaviti i naredba Ponovo pokreni Explorer.

Na ovaj način možete dodati bilo koju naredbu u desni izbornik radne površine te na taj način olakšati pokretanje najčešće korištenih programa. Sve što je potrebno je da obratite pažnju na ime koje će se pojaviti u izborniku (pogledati 4. korak), te da definirate lokaciju programa kojeg želite pokretati (pogledati 8. i 9. korak).

  • Druči način - Preuzmite automatizovanu skriptu
  • Preuzmite ovu .zip arhivu u kojoj se nalazi sve što vam je potrebno.
  • Iz arhive kopirajte mapu Restart Exporer na vašu radnu površinu i nemojte joj mijenjati ime.
  • Otvorite mapu i sa administratorskim ovlastima (Run as Administrator) pokrenite datoteku Instaliraj Restart Explorer. Administratorske ovlasti su potrebne jer se u toku postupka uređuje registry baza, te jer se datoteka kopira na sistemsku particiju. Nakon što pokrenete datoteku, automatizovana skripta će kopirati datoteku Restart Explorer.cmd u Windows mapu te će u registry bazu dodati vrijednosti iz Restart Explorer.reg datoteke.

  • Vraćanje na zadane postavke
Vraćanje na zadane postavke, odnosno uklanjanje naredbe Ponovo pokreni Explorer veoma je jednostavno. Sve što je potrebno je da u Registry Editoru obrišete ključ 
HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\shell\Ponovo pokreni Explorer 
ili da jednostavno dvokliknete da datoteku Ukloni Restart Explorer.