utorak, 1. veljače 2011.

Sakrijte datoteke u sliku

Dali vam je poznata izreka Slika govori hiljadu riječi? Ako jeste onda će slika poslije ovog upustva stvarno govoriti i mnogo više od hiljadu riječi :).

Postoji mnogo načina da sakrijete svoje tajne koristeći enkripciju, skrivene mape, skrivene particije itd. Međutim, također postoji i mnogo više načina kako da te mape i particije budu vidljive onima koji stvarno imaju želju da ih pronađu. Zato je najbolje sakriveno ono što vam se nalazi baš ispred nosa a vi to ne vidite.

Zato ću vam objasniti jedan od najtrivijalnijih trikova za sakrivanje datoteka a to je kako da datoteke sakrijete u neku sliku. Pa krenimo redom.

    Za ovaj postupak trebat će nam
  1. WinZip ili WinRAR;
  2. Datoteke koje ćemo sakriti;
  3. Slika.

    Upustvo
  1. Sve datoteke koje želimo sakriti kompresovat ćemo u jednu ZIP ili RAR datoteku (npr. Tajna.zip);
  2. Kopirat ćemo sliku (npr. Leptir.jpg) u istu mapu u kojoj se nalazi kompresovana datoteka;
  3. Otvorimo Command Prompt i prebacimo se u mapu u kojoj se nalaze datoteke (npr: C:\Priroda);
  4. U Command Prompt unesemo naredbu:
  5. copy /b Leptir.jpg + Tajna.zip Leptir2.jpg Ova naredba spojit će datoteke Leptir.jpg i Tajna.zip u novu datoteku Leptir2.jpg.
  6. Zatvorimo Command Prompt i tu je kraj.

    Kako pristupiti skrivenim datotekama
Pristup skrivenim datotekama veoma je jednostavan. Prije svega, napravite kopiju datoteke Leptir2.jpg u slučaju da nešto krene naopako. Zatim datoteci Leptir2.jpg promijenite ekstenziju iz .jpg u .rar tako da dobijete Leptir2.rar. Zatim datoteku Leptir2.rar otvorite programom WinRAR ili WinZip i vidjet ćete sve datoteke koje ste sakrili u sliku.