utorak, 20. travnja 2010.

Microsoft neće ažurirati zaražene Windowse XP

Nedavnim ažuriranjem Windowsa XP, velik broj korisnika je imao problema sa pojavom tzv. Plavog ekrana smrti (BSOD - Blue Screen Of Death). Iz Microsofta su rekli da je za to kriv zaražen operativni sistem.

Kada je u mjesecu februaru izašao skup zakrpi za Windowse XP, nitko nije niti slutio da će se njihovim instaliranjem dogoditi ono najgore - pojava BSOD. Uspaničeni korisnici su zvali tehničku podršku, proizvođače računara, raspravljali po forumima i tražili kako da ponovo osposobe svoj računar. U cijelu priču se uključio i Microsoft a sve u cilju pomoći svojim korisnicima, te je pokrenuta istraga o dotičnom problemu. Otkriveno je da je za pojavu BSOD kriv zaražen operativni sistem. Naime, svi Windowsi XP na kojima se pojavio BSOD bili su zaraženi Alureon rootkitom. Rootkit je zlonamjerni program koji ima ulogu preuzeti kontrolu na računarom na način da Windows datoteke i procese zamijeni zaraženima bez znanja korisnika.

Nakon ovog problema sa rušenjem sistema, u Microsoftu su odlučili da ne ažuriraju zaražene računare kako nebi izazvali rušenje sistema. Naime, ažuriranja imaju mogućnost osnažiti sistemski kernel te pomoći u borbi protiv preuzimanja računara. Međutim, računari koji su već zaraženi mogu se srušiti ako se ažuriranja uspješno instaliraju. Zato će sva slijedeća ažuriranja imati mogućnost da prepoznaju zaraženi računar i neće se instalirati kako se sistem nebi srušio.