nedjelja, 20. veljače 2011.

"GodMode" na Windowsu 7

GodMode je ime mape u kojoj se nalaze sve moguće postavke Windowsa 7 a kojima možete pristupati bez da se prebacivate kroz druge mape ili kroz mnoge postavke Upravljačke Ploče. Ako želite saznati kako omogućiti GodMode onda nastavite čitati.

Sâm naziv GodMode nema nikakve veze sa Bogom, ali je valjda to način da se opiše moć ove opcije. Naime, GodMode je samo ime mape koje možete preimenovati u bilo koje drugo ime. Najvažnije je ono što se nalazi u toj mapi, a u mapi se nalaze sve moguće postavke Windowsa 7 kojima pristupate kroz Upravljačku Ploču. Broj postavki zavisi od verzije Windowsa 7 koji koristite, a otprilike se kreće od 200 do 300 postavki. Na slici ispod možete vidjeti da na mom Windowsu 7 Ultimate imam pristup do 276 postavki, a sve to u samo jednoj mapi.
GodMode

Da bi omogućili GodMode sve što trebate je da napravite novu mapu i da joj date ime GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}. Lokacija na kojoj će vam se nalaziti ova mapa nije važna, ali bih vam preporučio da se ona nalazi na radnoj površini jer ćete na taj način uvijek imati pristup ovoj mapi. Nakon što završite pojavit će vam se mapa pod imenom GodMode a ikona mape će se promijeniti u onu kao na Upravljačkoj Ploči.

O čemu se u stvari ovdje radi? Naime, kod ovog primjera ime GodMode je sasvim nebitno i njega možete uvijek promijeniti. Ono što je bitno je sve poslije imena, odnosno tačka i vrijednost u vitičastoj zagradi. Ova vrijednost se čita iz registarske baze Windowsa i to iz ključa HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID. Ako pokrenete Registry Editor i otvorite navedeni ključ vidjet ćete da se unutar ovog ključa nalazi ogroman broj podključeva (vrijednosti u vitičastim zagradama). Svaki od ovih podključeva vodi do neke postavke, te vrijednost podključa možete iskoristiti isto kao i pri pravljenju GodMode mape. Detaljnije informacije o svakom podključu možete pronaći u desnom dijelu Registry Editora. Kako bi vam olakšao cijeli postupak navest ću jedan primjer. Pronađite podključ {025A5937-A6BE-4686-A844-36FE4BEC8B6D} te pogledajte u desni dio Registry Editora i vidjet ćete da je ovaj podključ zadužen za mogućnosti upravljanja energijom (Power Options). Sada ćemo na radnoj površini napraviti novu mapu i dati joj ime Energija.{025A5937-A6BE-4686-A844-36FE4BEC8B6D}. Nakon što to uradimo na radnoj površini ćemo dobiti ikonu baterije te kada je dvokliknemo otvorit će nam se mogućnosti upravljanja energijom.
Vrijednost ključa za Power Options

Ovaj trik radi na 32-bitnim i 64-bitnim verzijama Windowsa 7, te na 32-bitnoj Visti. Međutim, poznato je da se 64-bitna Vista ruši pa ćete uklanjanje GodMode mape morati izvršiti prijavljivanjem u Safe Mode ili kroz komandno-linijski program.

I na kraju vas moram upozoriti da zbog velikog broja postavki u GodMode mapi ne mijenjate one postavke za koje ne znate čemu služe. Također ću vas upozoriti i na Registry Editor jer je to najmoćniji alat u Windowsu. Naime, svaka nepromišljena promjena u Registry Editoru može dovesti do nestabilnosti u radu, pa čak i do toga da u potpunosti onesposobite svoj računar.