petak, 2. travnja 2010.

Detalji o Service Packu 1 za Windows 7

Nakon nekog vremena špekuliranja, Microsoft je napokon počeo govoriti o Service Packu 1 za Windows 7 i Windows Server 2008 R2.

Iako je Microsoft već počeo govoriti o prvim detaljima o Service Packu 1 za Windows 7, činjenica je da su informacije o tome šta je glavni predmet ažuriranja i dalje rijetke. Neki izvori tvrde da Redmond kompanija za prvi Service Pack za Windows 7 planira poboljšanje performansi. Informacije tek trebaju biti potvrđene ili odbijene od strane Microsofta jer softverski div detaljnije informacije o SP1 i dalje uspješno drži u Redmondu.

Prema TechARP-u, Windows 7 SP1 će donijeti poboljšanja za BitLocker Drive Encryption. BitLocker je mogućnost šifriranja i prvi put se pojavila na Windowsu Vista a usavršena je na Windowsu 7, koji sada korisnicima omogućuje šifriranje tvrdih diskova i prenosivih uređaja za pohranu podataka kao što su USB pogoni, kako bi zaštitili podatke od neovlaštenog pristupa u raznim scenarijima koji uključuju, među ostalima, gubitak ili krađu računara.

U isto vrijeme, neke web stranice govore da će se poboljšati i performanse oko pohranjivanja podataka, iako specifičnih detalja o tome nema. Čini se da su neka poboljšanja performansi već isporučena preko servisa Windows Update, dok će druga biti dostupna samo na SP1.

Ono što je Microsoft do sada rekao je da korisnici od SP1 ne treba da očekuju velike promjene na Windowsu 7. Brandon LeBlanc, glasnogovornik Windows komunikacijskom tima za odnose sa klijentima, istaknuo je sredinom marta da će SP1 sadržavati sve nadopune koje su već ponuđene putem servisa Windows Update, kao i dodatna osvježenja slične prirode. Ipak, postojeći korisnici finalne verzije Windowsa 7 RTM slažu se da SP1 nije nužan za operativni sistem.

Microsoft je potvrdio dvije nove značajke koje će biti predstavljene od strane SP1 za Windows 7 i Windows Server 2008 R2: Dynamic Memory i RemoteFX, a obje su povezane sa mogućnostima virtualizacije.

Tačan datum izlaska SP1 još se ne zna. Međutim, ruska web stranica WZor, tvrdi da je SP1 u pre-Beta fazi testiranja od 11. januara, te da je do 2. marta Microsoft napravio 35 izdanja SP1. To znači da se u tom razdoblju svaki dan pojavilo jedno novo izdanje. Također iz WZor-a tvrde da će se Beta verzija za testiranje pojaviti sredinom aprila a konačna verzija u zadnjem tromjesečju 2010., najvjerovatnije polovinom novembra.