srijeda, 28. travnja 2010.

Produžite Office 2010 trial period na dodatnih 6 mjeseci

Nakon instalacije Office 2010 paketa, korisnicima će biti ponuđen trial period od 30 dana. U tom periodu ćete morati aktivirati Office 2010 kako bi ga trajno koristili. U suprotnom će se Office 2010 zaključati i nećete ga moći koristiti nakon ovog period. Međutim, postoji način da besplatno koristite Office 2010 čak 6 mjeseci, produžavajući trial period.

Za produžavanje trial perioda u Run dijaloški okvir (pokreće se kombinacijom tipki Win + R) unesite %ProgramFiles%\Common Files\microsoft shared\OfficeSoftwareProtectionPlatform, te u novootvorenom prozoru pokrenite program OSPPREARM.EXE.

Produžavanje trial perioda radi na način da se trial period resetuje, odnosno, odbrojavanje preostalih dana ponovno kreće od broja 30. Trial period možete resetovati čak 5 puta, što znači da Office 2010 možete besplatno koristiti čak pola godine.

Ovdje je veoma važno napomenuti da trial period nikada ne može imati više od 30 dana. Naime, produžavanjem trial perioda preostali dani se ne ubrajaju u naredni period. Kako biste maksimalno iskoristili ovu mogućnost, produžavanje trial perioda pokrećite dan prije isteka trenutnog trial perioda.

Također možete napraviti sebi skriptu koju ćete pokretati kako bi produžili trial period. Sve što je potrebno je da u Notepad zalijepite donji kôd, sačuvajte dokument pod imenom mso2010-rearm.cmd a za vrstu datoteka odaberite All Files.
cd "%programfiles%\Common Files\microsoft shared\OfficeSoftwareProtectionPlatform"
OSPPREARM.EXE

Gotovu skriptu za produžavanje trial perioda možete preuzeti ovdje.