četvrtak, 10. veljače 2011.

Windows 7 AutoRun na Windowsu XP i Windowsu Vista

Kada Windows 7 korisnik na računar priključi USB disk, AutoPlay u svom izborniku ne prikazuje mogućnost "Instaliraj ili pokreni program" kao što je to slučaj sa Windows XP ili Windows Vista korisnicima. Ovo je veoma korisno ponajviše iz sigurnosnih razloga jer se najveći broj crva prenosi upravo preko USB memorija. Međutim, dali ste znali da Windows 7 AutoRun možete koristiti i na Windowsu XP i Windowsu Vista? Ako niste onda nastavite čitati...

AutoRun je mogućnost automatskog pokretanja programa ili neke druge datoteke koja se nalazi na prenosivom mediju, bilo da je to CD, DVD, USB memorija, itd. Svoju najveću primjenu pronašao je kod proizvođača hardvera i softvera jer su na ovaj način proizvođači mogli odrediti koja akcija će se automatski izvršiti kada korisnik u računar ubaci prenosivi medij. Međutim, ovu mogućnost za svoje podle namjere prepoznali su i proizvođači crva, virusa i trojanaca te su je itekako koristili.
Conficker

Pojavom prenosivih USB memorija crvi i virusi su se počeli ubrzano širiti te su postali prijetnja svakom korisniku. U međuvremenu su USB memorije postajale sve dostupnije i sve više prihvaćene od strane krajnjeg korisnika. To je dovelo do pojave najpoznatijih crva kao što su Taterf, Rimecud te najpoznatiji i najrašireniji Conficker koji je zarazio više od sedam milijuna računara u više od 200 zemalja. Ovi crvi najviše su se širili tako što su napravili ili modificirali autorun.inf datoteku na USB memorijama, te bi se zlonamjerni kôd automatski izvršavao kada bi korisnik na računar priključio USB memoriju.

Pojavom Windowsa 7, tačnije još za vrijeme dok se ovaj testirao, Microsoft je odlučio da učini nešto protiv širenja crva i virusa na ovaj način. Zato je odlučeno da se u konačnoj verziji Windowsa 7 ukine mogućnost automatskog instaliranja ili pokretanja programa sa USB memorija. Ove AutoRun promjene na Windowsu 7 pokazale su da je ovaj operativni sistem znatno manje zaražen u odnosu na Windows XP i Windows Vista. Naime, broj zaraženi Windowsa XP je čak i do 10 puta veći od zaraženih Windowsa 7 istim crvima i virusima koji su zloupotrebljavali AutoRun mogućnost.

Da Microsoft ovaj problem shvata itekako ozbiljno govori i činjenica da je Windows 7 AutoRun moguće instalirati i na Windows XP i Windows Vista. Na ovaj način ćete također onemogućiti automatsku instalaciju ili pokretanje programa sa USB memorija, a sve ostale mogućnosti će ostati netaknute. Sve što je potrebno je da preuzmete odgovarajuću zakrpu za vaš operativni sistem te da je instalirate.


Windows XP i Vista korisnici koji ovo ažuriranje nisu instalirali, ono će im biti ponuđeno preko servisa Windows Update a biti će označeno kao Važno.