ponedjeljak, 14. veljače 2011.

Instalirajte IPv6 na Windowsu XP

Cijeli Internet se bazira na IPv4 adresama. Kako njihov broj nije beskonačan tako se njihov nestanak očekuje u prvoj polovini ove godine. Ali ne brinite, Internet neće nestati jer se o ovom problemu mislilo i prije. Naime, slijedeća verzija Internet protokola je IPv6, a njegova implementacija započela je 2008. godine. Od tada pa do danas mnoge tvrtke implementiraju IPv6 na svoje sisteme i uređaje, pa je tako IPv6 instaliran i na Windowsu 7. Međutim, to nije slučaj i sa Windowsom XP.

Internet Protokol verzija 4, ili kraće IPv4 je najrašireniji Internet Protokol a svoju široku primjenu pronašao je još početkom 80-tih godina kada je nastajala najveća računalna mreža - Internet. Naime, da bi računar imao pristup Internetu, on mora imati svoju jedinstvenu adresu. Ova adresa sastoji se od 32 binarna broja. Kako je veoma teško pamtiti ove brojeve, oni se prevode u dekadski sistem te se odvajaju tačkama. Primjer jedne IP adrese je 91.216.107.45. Svaka grupa odvojena tačkama može biti bilo koji broj između 0 i 255. To znači da najmanja IP adresa ima broj 0.0.0.0 a najveća IP adresa ima broj 255.255.255.255. Ovo dovodi do zaključka da najveći broj jedinsvenih adresa u rasponu od 0.0.0.0 do 255.255.255.255 iznosi nešto manje od 4,3 milijarde. Kako su pojedini rasponi IP adresa raspoloživi samo za specifične namjene, tako je i broj raspoloživih adresa za pristup Internetu znatno manji od 4,3 milijarde.

Iako je broj od 4,3 milijarde jedinsvenih adresa zaista velik, širenje Interneta i potreba za novim IP adresama doveli su do toga da je ovo mali adresni prostor za sve potrebe. Naime, svakim danom je sve više onih koji posjeduju vlastiti računar a samim time imaju potrebu i za vlastitom IP adresom. Tu je i mobilna telefonija koja je na samom početku integracije s Internetom, zatim razvoj mnogih drugih uređaja poput kućanskih aparata, uređaja u idustriji, prometu, turizmu itd, koji će se u skorije vrijeme koristiti ili se već koriste Internetom za razmjenu i prikupljanje informacija, komunikaciju, upravljanje na daljinu itd.

Slijedeća verzija Internet Protokola je šesta verzija (IPv6) a koristi 128-bitnu IP adresu. To znači da je moguće imati 3,4·1038 različitih adresa. Kako je ovo ogroman broj tako je teško i zamisliti situaciju u kojoj ovoliki broj različitih adresa nebi bio dovoljan za primjenu.

Implementacija IPv6 započela je 2008. godine. Od tada mnoge tvrtke implementiraju IPv6 na svoje sisteme i uređaje. Takav slučaj je i sa Windowsom 7 u kojem je po zadanim postavkama IPv6 instaliran. Međutim, Windows XP po zadanim postavkama nema instaliran IPv6 ali on postoji. Sve što trebate je da ga instalirate.

  1. Pokrenite Command Prompt (pokrenite sa administratorskim ovlastima ako bude potrebno);
  2. Unesite netsh i pritisnite Enter;
  3. Unesite interface i pritisnite Enter;
  4. Unesite ipv6 i pritisnite Enter;
  5. Unesite install i pritisnite Enter.

Sada ste instalirali IPv6 pa slobodno zatvorite Command Prompt.