četvrtak, 29. travnja 2010.

Anonimno pregledavanje i pretraživanje Interneta

Dok pregledavate i pretražujete Internet na vaš računar se spremaju podaci o stranicama koje ste posjetili, te korisnički računi i lozinke koje ste koristili. Međutim, ako vaš računar koristi i druga osoba onda ne želite da ta osoba vidi sve ono što ste radili na Internetu.

Upravo dok čitate ovaj članak, svi elementi sa ove stranice poput teksta i slika su pohranjeni na vaš računar. Na ovaj način računar bilježi sve ono što radite na Internetu, koje stranice ste posjetili, koje datoteke ste preuzimali, te koje korisničke račune i lozinke ste koristili. Svi ovi podaci se nazivaju povijest. Povijest se bilježi kako bi se poboljšalo vaše iskustvo na Internetu. Kada slijedeći put posjetite neku web stranicu, stranica će se znatno brže učitati nego što je to bio slučaj kada ste je prvi put posjetili. Također ako ste koristili neki korisnički račun za prijavljivanje na određene stranice, na tim stranicama ćete već biti prijavljeni.

Međutim, ako računar kojim se služite koristi i neka druga osoba, onda ne želite da ta druga osoba sazna koje ste stranice posjećivali, koje ste korisničke račune i lozinke koristili, te koje datoteke ste preuzimali. U ovakvim slučajevima web preglednik vam nudi mogućnost anonimnog pregledavanja i pretraživanja Interneta.

Mozilla Firefox

Na Mozillinom Firefoxu ova opcija se zove Privatno pregledavanje i pokreće se klikom na izbornik Alati a zatim odabirom opcije Pokreni Privatno pretraživanje.

Kada prvi put uključite privatno pretraživanje Firefox će vas upozoriti da će spremiti trenutne prozore i kartice dok ne završite sesiju privatnog pretraživanja. Kliknite na Pokreni privatno pretraživanje za nastavak. Ako ne želite isto upozorenje i slijedeći put kad pokrenete privatno pretraživanje onda stavite kvačicu pored Ne prikazuj više ovu poruku. Nakon toga ući ćete u privatno pretraživanje i prikazat će se obavijest za privatno pretraživanje.

Za isključivanje privatnog pretraživanja kliknite na izbornik Alati i odaberite opciju Prekini privatno pretraživanje, ili jednostavno zatvorite web preglednik.

Internet Explorer

Na Internet Exploreru ova opcija se zove Pregledavanje weba InPrivate i pokreće se klikom na tipku Alt za prikaz izbornika, iz izbornika odaberite Alati a zatim odaberite opciju Pregledavanje weba InPrivate.

Kada započnete s pregledavanjem weba InPrivate, Internet Explorer otvara novi prozor preglednika. Zaštita koju InPrivate pregledavanje pruža traje samo tijekom korištenja tog prozora. U tom prozoru možete otvoriti koliko god kartica želite i sve će kartice biti zaštićene pregledavanjem weba InPrivate. No ako otvorite drugi prozor preglednika, taj prozor neće biti zaštićen pregledavanjem weba InPrivate. Da biste završili sa sesijom pregledavanja weba InPrivate, zatvorite prozor web preglednika.

Također za oba web preglednika anonimno pregledavanje i pretraživanje Interneta možete pokrenuti kombinacijom tipki Ctrl+Shift+P.

Opera

Na Opera web pregledniku anonimno pregledavanje i pretraživanje Interneta moguće je odabrati na dva načina. U oba slučaja kliknite na Opera logo u gornjem lijevom uglu, iz padajućeg izbornika odaberite Kartice i prozori, te kliknite na opciju Nova privatna kartica za privatno pretraživanje u novoj kartici, ili Novi privatni prozor za privatno pretraživanje u novom prozoru (Ctrl+Shift+N).


Da biste završili sa privatnim pretraživanjem samo zatvorite privatne kartice, privatne prozore ili cijeli web preglednik.