ponedjeljak, 26. travnja 2010.

Zadavanje neprobojnih lozinki

U današnje vrijeme Interneta, društvenih mreža i informacijske tehnologije, svaki korisnik ima barem jedan korisnički račun koji je zaštićen lozinkom. No, mislite li da je bilo kakva lozinka dovoljna zaštita? Razmislite ponovo.

Kada smišljate lozinku za neki korisnički račun, onda želite smisliti neku lozinku koja nudi maksimalnu zaštitu a da se lako pamti. Imajući u vidu da je smisao lozinke to da je nitko ne pogodi, dat ću vam nekoliko savjeta kako da odaberete lozinku.

  • Lozinka bi trebala biti dugačka barem osam znakova. Kraće lozinke mogu otkriti programi koji iskušavaju sve kombinacije slova. Dvadeset i šest slova engleske abecede mogu se kombinirati u otprilike 12 milijuna različitih riječi od pet slova, što za brzi program ne predstavlja veliki problem. Međutim, ako zadate lozinku od osam slova, ukupni broj kombinacija raste na 200 milijardi, što bi namučilo i najbrži računar. Ako zadate lozinku od 12 slova, kao što preporučuju mnogi stručnjaci, broj kombinacija penje se na preko nevjerovatnih 90 kvadrilijuna (jedan kvadrilijun ima 24 nule).
  • Nemojte biti predvidivi. Iz straha da će zaboraviti lozinke, mnogi koriste riječi ili brojeve koji im nešto znače da bi lakše zapamtili lozinku. Nažalost, često koriste vrlo predvidive stvari kao što je vlastito ime, prezime, ime člana obitelji ili kućnog ljubimca, datum rođenja ili čak svoje korisničko ime. Takva predvidivost vrlo je rizična.
  • Nemojte koristiti lozinke od samo jedne riječi. Mnogi hakeri provaljuju u račune upotrebom "riječničkih programa" koji jednostavno iskušavaju riječ po riječ iz riječnika određenog jezika. Dakle, iako je xiphoid riječ koje se nitko nebi sjetio, dobar riječnički program otkrio bi je za svega nekoliko sekundi. Lozinku koja se sastoji od dvije ili više riječi moći ćete lako zapamtiti, a hakeri će je mnogo teže otkriti.
  • Koristite pogrešno napisane riječi. Ako pogrešno napišete riječ, zavarat ćete riječnički program. Naravno, pripazite da ta pogrešna riječ ne tvori neku drugu riječ.
  • Kombinirajte velika i mala slova. Lozinke su osjetljive na velika i mala slova. Dakle, ako je lozinka npr. YUMMY ZIMA, a otipkate yummy zima, nećete se moći prijaviti. Lozinku yuMmY zIMa gotovo je nemoguće otkriti.
  • Koristite brojeve u lozinki. Broj permutacija i kombinacija možete povećati dodavanjem nekoliko brojeva lozinki.
  • Dodajte nekoliko specijalnih simbola. Da bi dodatno otežali otkrivanje lozinke, ubacite jedan ili više specijalnih simbola kao što su #, $, % ili &.
  • Koristite akronime. Jedan od najboljih načina na koje možete zadati neprobojnu a lako pamtljivu lozinku je navođenje akronima omiljenog citata, izreke ili naslova knjige. Na primjer, ako ste pročitali knjigu Dvije knjige izvadaka iz Tita Livija o svim ratovima u sedam stotina godina, možete zadati lozinku 2kiiTLosru7sg.
  • Nemojte nigdje zapisati lozinku. Kada ste se toliko namučili da stvorite neprobojnu lozinku, nemojte sve upropastiti tako da je pohranite u neku datoteku na računaru, ili je napišete na naljepnicu i zalijepite na tastaturu ili monitor. U slučaju da računar odnesete na servis zbog nekog kvara, serviser može doći do vaše lozinke.
  • Nemojte nikome reći svoju lozinku. Ako ste smislili posebno pametnu lozinku, nemojte učiniti glupost i reći je nekome. Lozinka bi trebala biti pohranjena u vašoj glavi.
  • Redovito mijenjajte lozinku. Ako imalo posumnjate da netko zloupotrebljava vaš račun, odmah promijenite lozinku da otklonite svaku sumnju daljnje zloupotrebe.