četvrtak, 15. travnja 2010.

Facebook uveo Centar za sigurnost

Facebook je u sklopu svog Centra za pomoć uveo Centar za sigurnost gdje svi korisnici mogu pronaći informacije o tome kako da prijave zlostavljanje, poruke neprimjerenog sadržaja, blokiraju nekoga, ali i dobiju savjete za mnogobrojna druga pitanja.

Facebook se nedavno našao na meti udara javnosti, te je zahtijevano da se uvede "dugme za paniku" zbog sve češćih slučajeva zlostavljanja maloljetnih osoba koje kriminalci "napadaju" putem ove stranice za društveno umrežavanje.

Situacija se pogoršala nakon što je u Velikoj Britaniji tinejdžerku ubio muškarac kojeg je upoznala preko Facebooka. Nakon velikog pritiska javnosti popularna društvena mreža osnovala je Centar za sigurnost, koji nudi savjete korisnicima Facebooka, roditeljima, učiteljima, ali i pravnicima.

"Ne postoji ništa čime bismo Internet ili Facebook učinili sigurnim mjestom. No, sada smo otvorili Centar za sigurnost gdje savjete mogu potražiti i roditelji i profesori, ali i mlade osobe. Sigurni smo da će to biti od velike koristi", kazao je Elliot Schrage, potpredsjednik odsjeka za Globalne komunikacije i javnu politiku Facebooka.

Centar za sigurnost nudi odgovore na brojna pitanja roditelja, profesora, te svih ostalih korisnika Facebooka. Savjetuje se šta trebaju učiniti kada dobiju poruku uznemirujućeg sadržaja, o tome kako da blokiraju nekoga, prijave zlostavljanje, neprimjereni sadržaj ili seksualne prijestupnike.