ponedjeljak, 26. travnja 2010.

Poboljšajte pretraživanja na Googleu

Kako bi omogućio jednostavan pristup milijardama web stranica, Google u sebi ima ugrađene mnoge specijalne mogućnosti za pretraživanje baš onoga što vama treba. No, koristite li njihov puni potencijal? Ovdje ćete pronaći popis najpopularnijih mogućnosti koje Google nudi.

Pretražujte određenu stranicu

Smanjite rezultate pretrage na samo jednu stranicu. Unesite [pojam pretrage] site:[domena]. Na primjer unesite windows 7 site:pc-savjeti.blogspot.com kako biste na mom blogu pronašli sve teme o Windowsu 7.

Pretražujte određene datoteke

Ako želite pronaći određeni dokument, na primjer PDF, unesite pojam koji želite pretraživati te dodajte filetype:pdf. Na ovaj način možete pronaći PostScripte (ps), Office dokumente (doc, ppt, xls), Rick Text (rtf), Plain Text (txt) i mnoge druge.

Isključite rezultate pretrage

Kako biste isključili rezultate pretrage za određeni pojam, dodajte znak minus na taj pojam. Recimo da u rezultate pretrage za pojam Microsoft ne želite da se prikazuju pretraživanja o Windowsima, onda u Google unesite Microsoft -Windows. Također možete kombinirati i prethodne savjete, na primjer Microsoft -Windows -site:wikipedia.org ili Microsoft -Windows -PDF.

Pronađite lokalne detalje

Zaboravite na ručno konvertovanje vremena; samo unesite time [grad] za prikazivanje trenutnog lokalnog vremena. Pokušajte i weather [grad] za vremensku prognozu, te [grad] map za prikaz mapa.

Konvertovanje mjernih jedinica i valuta

Za konvertovanje mjernih jedinica ili valuta unesite [broj i jedinica] in [nova jedinica]. Na primjer 30cm in inch ili 30Euro in Dollar.

Kalkulator

Google također ima ugrađeni kalkulator. Za prikaz rezultata unesite vašu kalkulaciju, na primjer 2*4+(sqrt 10)^2. (Naredba sqrt je korjenovanje, a naredba ^ je stepenovanje.)

Definiranje riječi

Za definiranje neke riječi ili fraze unesite define [riječ ili fraza]. Imajte u vidu da će rezultati definirati cijelu frazu a ne samo jednu riječ u frazi.

Provjera ispravnosti riječi (Spell Checker)

Ako želite provjeriti da li ste ispravno napisali neku riječ, samo je unesite u Google. Ukoliko vam se u rezultatima pretrage pojavi Da li ste mislili [ispravna riječ] onda ste vjerovatno pogrešno napisali riječ.