nedjelja, 25. travnja 2010.

Rad s virtualnim tvrdim diskovima na Windowsu 7

Uz mnoge novosti koje je Windows 7 donio sa sobom, jedna od itekako bitnih jest i ugrađena podrška za upravljanje virtualnim tvrdim diskovima (VHD - Virtual Hard Disk). Kako se pohrana podataka na VHD datoteke pokazala praktičnom već u doba Virtual PC-a, Microsoft je nadogradio funkcionalnost sigurnosnih kopija na Windowsu 7 i Windowsu Server 2008 R2, koji za spremanje sigurnosnih kopija koriste upravo VHD datoteke.

Koliko je VHD format datoteka praktičan i koliko se koristi, govori činjenica da gotovo svako virtualizacijsko rješenje trenutno dostupno na tržištu, nudi podršku za rad sa VHD datotekama (uz, naravno, već spomenutu funkcionalnost sigurnosnih kopija na Windowsima Vista i Windowsima 7).

VHD datotekama se u Windowsu 7 upravlja uglavnom kroz Disk Management sučelje. Postoje tri osnovne naredbe za upravljanje VHD datotekama, i to – Create VHD (služi za kreiranje nove, prazne VHD datoteke), Attach VHD (služi za spajanje postojeće VHD datoteke) i Detach VHD (služi za odspajanje prethodno spojene VHD datoteke).

Kako bismo kreirali novu VHD datoteku, dovoljno je da u Disk Management sučelju odaberemo ActionCreate VHD, u prozoru koji nam se otvori upišemo lokaciju gdje ćemo pohraniti VHD datoteku te kolika će biti njezina maksimalna/trenutna veličina, ovisno o formatu virtualnog diska koji odaberemo. Ako odaberemo Fixed size (Recommended) – veličina datoteke na našem fizičkom tvrdom disku će biti jednaka vrijednosti koju smo upisali kao maksimalnu veličinu virtualnog tvrdog diska, a ako odaberemo Dynamically expanding – veličina datoteke na našem fizičkom disku će se proširivati do maksimalne veličine koju smo upisali, ovisno o količini podataka koje na nju pohranjujemo. Na samom počeku će veličina prazne VHD datoteke iznositi svega nekoliko KB.

Ukoliko već imamo neku postojeću VHD datoteku, vrlo lako je možemo spojiti na naš operativni sistem na način da odaberemo ActionAttach VHD i pronađemo VHD datoteku koju želimo koristiti (odaberemo dodatnu opciju Read-only ako želimo biti sigurni da nećemo slučajno promijeniti sadržaj VHD datoteke).

Kada smo završili sa korištenjem VHD datoteke, možemo je označiti i odabrati ActionDetach VHD kako bismo je zatvorili i uklonili sa popisa aktivnih diskova na Windowsima. Ukoliko želimo odmah i obrisati tu datoteku, ponuđena nam je i opcija Delete this file….