ponedjeljak, 19. travnja 2010.

Omogućite regionalne teme na Windowsu 7

Pored standardnih tema koje se nalaze na Windowsu 7, postoje i regionalne teme koje se instaliraju u zavisnosti od naše geografske lokacije ili jezične skupine. Međutim, kako za pojedine zemlje ne postoje regionalne teme, to ne znači da ne možemo koristiti postojeće.

Kada instaliramo Windows 7, sa njim dolazi i nekoliko standardnih tema koje se nalaze na svim Windowsima 7, bez obzira na izdanje Windowsa 7 ili jezika na kojem je Windows 7. Međutim, pored standardnih tema postoje i regionalne teme. Regionalne teme predstavljaju pojedine zemlje ili čak cijelu jednu regiju. Instaliraju se u zavisnosti od naše geografske lokacije koju smo odredili u toku instalacije Windowsa 7. Međutim, neke zemlje ili regije nemaju svoju regionalnu temu, što ne znači da korisnici tih zemalja ili regija ne mogu koristiti regionalne teme drugi zemalja ili regija.

Regionalne teme su pohranjene na sistemskoj particiji, a njihov broj zavisi od jezične skupine kojoj pojedina verzija Windowsa 7 pripada. Na primjer, Windows 7 na engleskom jeziku sadrži dodatnih pet regionalnih tema i to za: Australiju, Južnu Afriku, Kanadu, SAD i Veliku Britaniju. Vidimo da sve zemlje pripadaju engleskom govornom području.

Da bi omogućili regionalne teme, pokrenimo Run dijaloški okvir tako što držimo kombinaciju tipki Win+R, unesemo %WinDir%\Globalization\MCT, te potvrdimo sa Enter.

U novootvorenom prozoru vidjet ćemo pet mapa kao na donjoj slici. Mape predstavljaju pojedinu regionalnu temu. Mapa MCT-AU je za Australiju, MCT-CA za Kanadu, MCT-GB za Veliku Britaniju, MCT-US za SAD i MCT-ZA za Južnu Afriku.

Otvorimo regionalnu temu koju želimo, zatim mapu Theme, te na kraju dvokliknemo na datoteku XX.theme, gdje XX predstavlja skaćenu oznaku pojedine regionalne teme. Nakon što dvokliknemo temu, ona će automatski biti dodana u kolekciju sa već postojećim temama koje koristimo (donja slika).