petak, 30. travnja 2010.

Integriranje Servisnog Paketa 1 (SP1) na Windows 7 instalacijski disk

Korisnici koji žele imati Windows 7 instalacijski disk sa pred-integriranim Servisnim Paketom 1 tako da nakon instalacije Windowsa 7 ne moraju ručno instalirati SP1 kako bi osvježili Windows 7 datoteke novim datotekama i mogućnostima, mogu integrirati SP1 datoteke na Windows 7 instalacijski disk i na taj način imati Windows 7 sa integriranim Servisnim Paketom 1.

Za integriranje SP1 koristit ćemo metodu obrnute integracije. To je postupak u kojem se instalira Windows 7, nakon toga se instalira SP1 te se na kraju "uhvati slika" cijele particije na koju je instaliran Windows 7 sa SP1.

Kako SP1 za Windows 7 još nije izašao, niti za testiranje niti kao finalni proizvod, koristit ću SP1 Build 6.1.7601.16537 v.153 koji je početkom mjeseca procurio na Internet.

  1. Na primarnom disku kreirajte novu mapu imena Win7 te u nju kopirajte sve datoteke sa Windows 7 instalacijskog diska.
  2. Pripremite drugi disk ili particiju na koju ćemo instalirati Windows 7 koji ćemo poslije uređivati.
  3. Instalirajte Windows 7 na sekundarni disk ili particiju koju ste pripremili u prvom koraku (ne na sistemsku particiju na koju je već instaliran glavni Windows). Glavni razlog za ovaj postupak je taj što ne želimo da u konačnu sliku uhvatimo već definirane BCD i boot.ini datote sa računara, a koje se uvijek pohranjuju na primarni disk ili particiju.
  4. Nakon što završi Windows 7 instalacija, pojavit će se Out of the Box Experience (OOBE) gdje korisnik treba unijeti svoje korisničko ime, lozinku, općenita podešavanja itd. U prvom OOBE prozoru kliknite kombinaciju tipki Ctrl+Shift+F3 kako biste pristupili Audit načinu rada.
  5. Sistem će se ponovo pokrenuti u Audit način rada i pojavit će se SysPrep prozor. Ovaj prozor nemojte zatvarati.
  6. Pokrenite Windows 7 SP1 datoteku i pratite upustva instalacije dok uspješno ne instalirate SP1.
  7. Nakon završetka SP1 instalacije, ponovo ćete se naći na Windows 7 radnoj površini sa otvorenim SysPrep prozorom. U SysPrep prozoru odaberite OOBE, Generalize te Shut Down.
  8. Prijavite se na glavni Windows (npr. Windows XP ili Windows 7). NEMOJTE se prijavljivati na Windows 7 koji uređujete. Ukoliko vam je Windows 7 glavni Windows onda će vam se pojaviti izbornik sa istim vrijednostima, donosno za obje vrijednosti će pisati Windows 7. Ovdje je važno da znate da je glavni Windows na dnu jer se svaka naredna instalacija Windowsa 7 dodaje u gornji red iznad prethodnog.
  9. Pokrenite Command Prompt sa administratorskim ovlastima (Run as Administrator), prebacite se u mapu gdje ste sačuvali imagex.exe datoteku (imagex, te oscdimg koji će nam trebati poslije, možete preuzeti ovdje), te unesite naredbu:

    imagex /compress maximum /flags "Ultimate" /capture D: C:\install.wim "Windows 7 Ultimate"

    gdje je D: particija Windowsa 7 čiju sliku hvatamo, a C:\install.wim je mjesto gdje ćemo sačuvati install.wim datoteku. Nakon switcha /flags vrijednost "Ultimate" zamijenite za verziju Windowsa 7 kojeg uređujete. Podržane vrijednosti su Starter, HomeBasic, HomePremium, Professional i Ultimate (vrijednosti su bez razmaka između riječi).
  10. Nakon što ste uhvatili sliku sistema, staru install.wim datoteku koja se nalazi u mapi C:\Win7\sources zamijenite novom C:\install.wim datotekom. Nakon toga će vam se u mapi C:\Win7 nalaziti sve instalacijske datoteke Windowsa 7 sa integriranim SP1.
  11. Pokrenite Command Prompt sa administratorskim ovlastima (Run as Administrator), prebacite se u mapu gdje ste sačuvali oscdimg.exe datoteku, te unesite naredbu:

    oscdimg -h -u2 -m -bC:\Win7\boot\etfsboot.com -lWIN7SP1 C:\Win7 C:\Win7SP1.ISO

    gdje je Win7SP1.ISO slika Windows 7 instalacijskih datoteka koju ćete snimiti na prazan optički disk.

Obratite pažnju na to da ovim postupkom SP1 integrirate samo na jednu verziju Windowsa 7. Ako želite imati instalacijski disk sa više verzija Windowsa 7 SP1, onda ćete za svaku verziju ovaj postupka morati ponavljati i to do 9. koraka. Zatim ćete u 9. koraku morati koristiti imagex opciju /append za dodavanje slike sistema u već postojeću install.wim datoteku slijedećom naredbom:


imagex /append D: C:\install.wim "Windows 7 Home Premium"


gdje je /append naredba za dodavanje verzije Windowsa 7 u već postojeću install.wim datoteku, D: je particija gdje je instaliran Windows 7 koji uređujete, a C:\install.wim je postojeća datoteka u koju dodajemo novu verziju Windowsa 7 (u ovom primjeru dodajemo verziju Windows 7 Home Premium).


Nakon što ste u install.wim datoteku dodali sve verzije Windowsa 7 koje želite, zamijenite staru install.wim datoteku novom kao što je opisano u 10. koraku, te kreirajte Windows 7 SP1 instalacijski disk kao što je opisano u 11. koraku.

Ažurirano 3.5.2010.: Čini se kako postoje određeni problemi prilikom uređivanja više verzija Windowsa 7. Naime, dodavanja svake slijedeće verzije u install.wim datoteku, prilikom instalacije Windowsa 7 pojavit će vam se poruka koja vas obavještava kako nije moguće pronaći odabranu verziju Windowsa 7. To znači da ovaj postupak možete koristiti samo ako SP1 dodajete na jednu verziju Windowsa 7.