utorak, 6. travnja 2010.

Zabranite pristup web stranicama

Windowsi imaju ugrađenu mogućnost da korisniku zabrane pristup određenoj web stranici, a njena primjena je veoma široka.

Najviše je koriste sistemski administratori u tvrtkama sa mnogo uposlenika, a sve u cilju smanjenja troškova i opterećenosti Internet konekcije, te radi povećanja produktivnosti. Naime, poznato je da su video servisi na webu pravi gutači Internet prometa a razne socijalne mreže utječu na produktivnost preduzeća. Ovu mogućnost koriste i roditelji koji maloljetnoj djeci žele zabraniti prikazivanje neprimjerenog sadržaja sa weba. Koriste je i obični korisnici kako bi zabranili prikazivanje web servisa za oglašavanje i reklamiranje.

Da bi nekoj stranici zabranili pristup potrebno je da odete na lokaciju C:\Windows\System32\drivers\etc. Na ovoj lokaciji nalazi se nekoliko datoteka a nama će trebati datoteka imena hosts. Kada dvokliknemo ovu datoteku pojavit će se prozor Otvori programom. Ovaj prozor se pojavljiva kada neka datoteka nije pridružena određenom programu sa kojim se može uređivati. Međutim, datoteka hosts nema niti ekstenziju pa je se ne može pridružiti niti jednom programu. Razlog ovakvih postavki je njena sigurnost. No, vratimo se uređivanju hosts datoteke. U prozoru Otvori programom odaberemo neki program za pisanje (npr. Notepad, WordPad). Na kraju teksta dodamo novi red u koji ćemo upisati 127.0.0.1 te web adresu stranice kojoj želimo zabraniti pristup. Npr. za web stranicu DoubleClick koja se bavi oglašavanjem na webu, unijet ćemo 127.0.0.1 www.doubleclick.com. Na ovaj način ne samo da smo zabranili pristup ovoj web stranici već se sadržaji sa ove stranice neće prikazivati niti na drugim web stranicama koje budemo posjećivali a koje koriste usluge oglašavanja sa DoubleClick.
 Lokacija i otvaranje hosts datoteke

Pokušaj povezivanja sa stranicom na koju je zabranjen pristup

Važno je napomenuti da na Windowsu Vista i Windowsu 7 hosts datoteku možete uređivati samo ako se prijavite na Administrator korisnički račun.
Naime, na Windowsu Vista i Windowsu 7 običnom korisniku nije dozvoljeno da mijenja bilo kakve datoteke koje se nalaze na particiji na kojoj je instaliran Windows.

Na Internetu postoje web stranice specijalizirane na ovu temu te na njima možete pronaći detaljan opis pojedinih stranica za koje se preporučuje da im zabranite pristup sa vašeg računara.


Preporučujem da ove web stranice unesete u hosts datoteku:

ad.yieldmanager.com
media-fastclick.com
www.popunder.paypopup.com
www.infinityads.com
www.becontext.com
www.serw.clicksor.com
www.doubleclick.com