nedjelja, 4. travnja 2010.

Defragmentiranje tvrdog diska

Pitate se zašto vaš računar više ne radi onako brzo kao što je radio kada ste ga kupili? Razlog je veoma jednostavan, fragmentirane datoteke.


S Windowsom dobivate jedan vrlo važan program za održavanje tvrdog diska a njegovo ime je Disk Defragmenter. Zadatak Disk Defragmentera je uklanjanje fragmentacije datoteka.

Disk Defragmenter na Windowsu 7


Možda vam sve ovo zvuči pomalo komplicirano ali zapravo nije. Kada je datoteka fragmentirana, to znači da njezini dijelovi nisu pohranjeni na tvrdom disku kontinuirano, jedan iza drugog, već su razbacani po tvrdom disku. To negativno utječe na performanse jer kada Windows pokušava koristiti neku datoteku, njezini dijelovi se moraju tražiti po cijelom disku. Mnogo fragmentiranih datoteka može usporiti i najbrži disk, a samim time i u znatnome otežati rad na Windowsu.

Ali zašto onda Windows ne pohranjuje datoteke kontinuirano jednu iza druge? Pa s obzirom na strukturu tvrdog diska to je praktički nemoguće. Naime, prostor na tvrdom disku podijeljen je na sektore i oni iznose otprilike 512 bajtova podataka. Međutim, ova veličina podataka je nepraktična na tvrdim diskovima pa se sektori grupiraju u clustere (grozdove). Veličina clustera zavisi od veličine tvrdog diska i datotečnog sistema. Npr. za tvrde diskove kapaciteta od 2 GB (gigabajta) do 2 TB (terabajta), sa NTFS datotečnim sistemom, veličina jednog clustera iznosi 4 KB.

Fragmentaciju ćete najbolje shvatiti na primjeru tri datoteke - PRVA.TXT, DRUGA.TXT i TREĆA.TXT, čija veličina redom iznosi 16 KB, 12 KB i 20 KB, koje su na tvrdom disku pohranjene jedna iza druge. S obzirom da se datoteke pohranjuju u clustere veličine 4 KB, to znači da će datoteke redom zauzimati 4, 3 i 5 clustera.

Obrišemo li datoteku DRUGA.TXT, Windows dobija informaciju da je prostor gdje se datoteka nalazila sada slobodan i spreman za upotrebu. Ali mi sada želimo pohraniti četvrtu datoteku ČETVRTA.TXT, čija je veličina 20 KB ili 5 clustera. Prva tri clustera datoteke ČETVRTA.TXT će se pohraniti na mjesto gdje se nalazila datoteka DRUGA.TXT, a preostala dva clustera na slijedećem slobodnom prostoru što je u našem slučaju iza datoteke TREĆA.TXT. U ovom slučaju datoteka ČETVRTA.TXT je fragmentirana (eng. fragment - dio nečega) i situacija će izgledati kao na slici.

Ako na računaru, zajedno sa svim svojim dokumentima, slikama, muzikom i video datotekama, imate 200.000 datoteka ukupnog kapaciteta oko 70 GB, onda možete zamisliti koliki nered tu vlada. Zato je korisno da Disk Defragmenter pokrenete barem jednom u dva mjeseca. Ako često brišete i pohranjujete velike datoteke, poput filmova, onda je korisno da Disk Defragmenter pokrenete svakih 20 do 30 dana.