petak, 16. travnja 2010.

GIGATweaker

Kao i sa svim dosadašnjim verzijama Windowsa, pa tako i s posljednjom, uvijek je bilo prostora za malene, ali vrlo korisne alata koji omogućuju lako podešavanje inače teže dostupnih ili skrivenih mogućnosti. Ovo je upravo takav alat…

Premda vlada neko uvriježeno mišljenje da profesionalci koji valjda znaju svaki mračni kutak Windowsa rijetko kada posežu za alatima koji podešavanje skrivenih ili barem nešto teže dostupnih mogućnosti čine lakim, istina je upravo suprotna. Oni ih najčešće i koriste jer, na koncu, alati kao što je GIGATweaker jednostavno štede vrijeme.

Bez obzira što je golemu količinu parametara i osobina moguće u Windowsima podešavati bilo editirajući registarsku bazu, koristeći se grupnim pravilima ili jednostavno kopajući po izbornicima te petljajući po kontrolnoj ploči, uvijek će biti mjesta za malene, ali vrlo korisne alate koji takvo što čini daleko jednostavnijim i dostupnijim.

GIGATweaker spada u takvu kategoriju alata (no namijenjen je isključivo Visti i Windowsima 7), a u zadnje vrijeme mu prilično raste popularnost. Međutim, to uopće ne treba previše čuditi budući da ćete s njime moći utjecati na više od tristotinjak postavki, a sve su dostupne putem vrlo intuitivnog i vrlo urednog sučelja - s lijeve strane su fino popisane kategorije, dok su s desne strane opcije dostupne i obično organizirane u zasebne kartice. Dakle, autori su se odlučili na posve tradicionalan pristup što je vrlo mudro.

Prvi prvom pokretanju, ali i svakom sljedećem ako drukčije ne podesite, GIGATweaker će predložiti da napravite tačku za vraćanje sistema što je, u najmanju ruku, preporučljivo jer nikada ne znate kave bi efekte mogla imati specifična kombinacija promjene određenih parametara. Tako ćete u slučaju panike sve moći elegantno vratiti u prethodno stanje.

Osim toga, GIGATweaker će vas iz sistemskog traya putem uobičajenih balončića upozoriti ako mijenjate opcije koje bi mogle potencijalno biti opasne (putem ikone smještene u sistemskom trayu je moguće ponovno pokrenuti računar ili samo Explorer što je kod promjene nekih parametara potrebno). Uz to, tu i tamo će vas podsjetiti i na neke druge stvarčice, no treba priznati da je GIGATweaker prilično nenametljiv.

Od drugih sposobnosti vrijednih spomena tu je mogućnost aktiviranja konzole u kojoj je moguće vidjeti šta je sve odrađeno s jednim zgodnim detaljem - označite li putanju iz registarske baze, pojavit će se skočni izbornik s Jump To opcijom kojom će, vjerojatno pogađate, biti otvorena označena vrijednost u podrazumijevanom editoru registarske baze. Uz to, moguće je aktivirati izradu loga (izvještaja) svega što se s GIGATweakerom radi ili samo onoga što se mijenja u registarskoj bazi.

Uz samo editiranje zaista golemog broja parametara (nema ih smisla nabrajati jer je najbolje da sam alat jednostavno instalirate i pregledate dostupne opcije), GIGATweaker nudi i neke vrlo rudimentarne vlastite alate. Tu su svoje mjesto pronašli maleni dodatak za deinstalaciju programa, zatim upravitelj programima koji se pokreću zajedno s podizanjem sistema, ali i posebna kategorija u kojoj su popisani brojni alati ugrađeni u same Windowse i neki snap-inovi. Ovo potonje je zgodno jer će mnogi vrlo vjerojatno po prvi put otkriti neke prilično korisne alate.

Što se dokumentacije tiče - nje nema. No, stavimo li ruku na srce, nije niti potrebna budući da bi se doista svatko, ako je ikada koristio bilo kakav sličan alat, vrlo brzo trebao snaći. Osim toga, dostupne opcije i parametri su jasni sami po sebi pa za neko detaljnije objašnjavanje nema potrebe. Ipak, ako niste sigurni u vrijednosti koje biste postavili, poslužite se starim trikom - malo proguglajte ili jednostavno te parametre nemojte dirati. Doduše, tu mu možemo zamjeriti činjenicu da ne nudi mogućnost resetiranja postavki na podrazumijevane vrijednosti, no zato je važno raditi tačke za vraćanje sistema te paziti koje parametre mijenjate.

Bilo kako bilo, GIGATweaker je doista zgodan sistemski alat za podešavanje niza parametara. Nudi ih više od tristotinjak među kojima ćete pronaći i zaista zgodne stvari kao što je, na primjer, isključivanje hibernacije, ograničavanje broja automatskih prijava na računalo, aktiviranje niza restrikcija, svojevrsna optimizacija brzine podizanja sistema, pa čak i produljivanja probnog perioda Windowsa sa trideset na čak 120 dana resetirajući odgovarajući brojač te još brdo toga. Da bi stvar bila još bolja, GIGATweaker je posve besplatan. 

GIGATweaker možete preuzeti sa službene stranice.