ponedjeljak, 19. travnja 2010.

Promijenite OEM informacije na Windowsima

OEM (Original Equipment Manufacturer - proizvođač računara) informacije služe kako bi se na računaru pohranili podaci poput logoa i imena kompanije, ime modela računara, te informacije za tehničku podršku poput kontakt telefona i web adrese.

Postoje dva načina kako urediti OEM informacije, ovisno od Windowsa kojeg koristite. Za Windowse 95, Windowse 98 i Windowse XP morate napraviti dvije datoteke te ih kopirati na sistemsku particiju, a za Windowse Vista i Windowse 7 morate uređivati postavke u registry bazi. Pa krenimo redom.

Windows 95, Windows 98 i Windows XP

Potrebne su nam dvije datoteke i to: oeminfo.ini i oemlogo.bmp. Datoteku oeminfo.ini napravit ćemo tako da u Notepad dodamo donji kôd i uredimo ga. Nakon toga datoteku sačuvamo pod imenom oeminfo.ini a za vrstu datoteke odaberemo All types.
[General]
Manufacturer=
Model=
[OEMSpecific]
SubModel=
SerialNo=
OEM1=
OEM2=
[Support Information]
Line1=
Line2=

Za datoteku oemlogo.bmp odaberemo sliku veličine 180x144.

Ako koristite Windows 95 ili Windows 98 onda obje datoteke kopirajte u mapu system, a ako koristite Windows XP onda datoteke kopirajte u mapu system32.

Windows Vista i Windows 7

Da bi na Windowsu Vista i Windowsu 7 uredili OEM informacije, morat ćemo uređivati postavke u registry bazi. Kliknemo na Start, unesemo registry te potvrdimo sa Enter da otvorimo Registry Editor. U Registry Editoru otvorimo ključ HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\OEMInformation, te u desnom dijelu dodamo nove stringove i to: Manufacturer, SupportUrl, SupportPhone i Logo. Za vrijednost Logo odredimo putanju gdje se nalazi slika u BMP formatu veličine 100x100.