ponedjeljak, 5. travnja 2010.

Prijavite se na korisnički račun Administrator

Korisnički račun Administrator veoma je koristan u slučajevima kada vam za rješenje određenog problema trebaju veće ovlasti od onih koje su dodijeljene običnim korisničkim računima koje svakodnevno koristimo.

Administrator na Windowsu XP

Na Windowsu XP prijavljivanje na korisnički račun Administrator veoma je jednostavno. Recimo da ste za svoj korisnički račun zaboravili lozinku i gledate u početni ekran za prijavu na Windows nebili se sjetili lozinke. Međutim, sve što je tada potrebno je da dva puta kliknete kombinaciju tipki CTRL+ALT+DEL te umjesto svog korisničkog imena unesete riječ administrator.
Prijavljivanje na Windows XP unošenjem korisničkog imena

Ako želite da se korisnički račun Administrator pojavljiva na početnom ekranu za prijavu na Windows onda je potrebno da uređujete postavke u registryju. Za pokretanje Registry Editora držite kombinaciju tipki Win+R da pokrenete dijaloški okvir Pokreni (Run), unesite regedit a zatim kliknite OK. U Registry Editoru otvorite vrijednost HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\SpecialAccounts\UserList. Na desnoj strani pronađite ključ Administrator, dvokliknite ga te heksadecimalnu vrijednost 0 promijenite u 1. Ukoliko ključ Administrator ne postoji onda kliknite desnom tipkom miša, pod New odaberite DWORD Value, promijenite mu ime u Administrator, te dvokliknite ključ da mu promijenite vrijednost sa 0 u 1.
Početni ekran na Windowsu XP

Jednostavniji način je da ovdje skinete zip arhivu u kojoj se nalaze dvije registry postavke, za omogućavanje (ENABLE) i onemogućavanje (DISABLE) Administrator korisničkog računa. Sve što trebate je da datoteke izvezete iz arhive, dvokliknete na datoteku koju želite te sa Da potvrdite da postavke želite unijeti u registry.

Administrator na Windowsu 7 i Windowsu Vista

Sa dolaskom Windowsa Vista, a samim time i Windowsa 7, mogućnost prijavljivanja kombinacijom tipki CTRL+ALT+DEL je uklonjena iz sigurnosnih razloga. Da biste se na Windowsu 7 prijavili na Administrator korisnički račun, kliknite na Start te unesite cmd da Windows pretraži programe i dokumente. (Pretraživanje programa i dokumenata je mogućnost koja je uvedena još na Windowsu Vista.) Iz rezultata pretrage kliknite desnom tipkom miša na cmd.exe te iz padajućeg izbornika odaberite Pokreni kao administrator. U Naredbeni redak (Command Prompt) unesite naredbu net user administrator /active:yes te potvrdite sa ENTER.
Naredba za aktiviranje korisničkog računa Administrator

Da biste deaktivirali korisnički račun Administrator, ponovite cijeli postupak samo što ćete umjesto switcha /active:yes unijeti switch /active:no.
Početni ekran na Windowsu 7