ponedjeljak, 5. travnja 2010.

avast! Free Antivirus, život bez virusa je moguć

Davno je prošlo vrijeme kada vam na Internetu nije trebala zaštita. Danas je došlo vrijeme kada nam sa Interneta prijete razne pošasti poput virusa, malwarea, rootkita, spywarea i mnogo drugih čudnih imena.

Prije svega moram naglasiti dvije činjenice. Prva je da idealnog programa za zaštitu nema. Druga činjenica je ta da je bolje imati i najgori antivirusni program nego nikakav. Kada smo to razjasnili, vratimo se na avast! antivirusni program.

avast! Free Antivirus je peta verzija besplatnog antivirusnog programa češke tvrtke Alwil. Toliko je jednostavan da nakon instalacije ništa i ne trebate podešavati jer je najbolje da ostavite zadane postavke, kao što to proizvođač i preporučuje.
Grafičko sučelje pete verzije avast! Free Antivirusa

Međutim, nekoliko promjena nebi škodilo, a one se najviše tiču obavještavanja korisnika o postupcima koje program radi. Prije svega ugasite obavijesti o ažuriranju baze virusa jer za običnog korisnika ovo je sasvim nevažno. Zatim ostavite upaljenu opciju da vas program pita da li želite instalirati novu verziju program kada ona bude dostupna. Ovo je veoma važno jer prilikom instaliranja svake nove verzije programa, računar treba da se ponovo pokrene kako bi program ispravno radio. Valjda ne želite da vam se računar ugasi dok na njemu radite. Obje opcije su dostupne ako u gornjem desnom uglu kliknete na Settings, zatim na Update, te kliknete na Details kako bi se prikazao skriveni izbornik.

Boot-Time Scan je opcija koja omogućuje skeniranje računara prije učitavanja Windowsa. Ovo je veoma korisna mogućnost jer omogućuje skeniranje i uklanjanje virusa prije nego oni počnu raditi. Naime, neki virusi se "vežu" za sistemske datoteke pa ih je onda nemoguće obrisati kroz Windows sučelje. Neki virusi se "vežu" čak i za datoteke koje koristi System Restore te se na taj način stalno vraćaju. Boot-Time Scan opcija se nalazi na lijevoj strani programa pod opcijom Scan Computer.

avast! Free Antivirus je besplatna verzija antivirusnog programa namijenjen kućnim korisnicima. Nakon što instalirate program, moći ćete ga koristiti 30 dana. Nakon što taj period istekne on više neće štititi vaš računar. Međutim, sve što je potrebno da nastavite koristiti avast! Free Antivirus je da ga registrirate. Registracijom dobijate licencu za godinu dana te nakon tog perioda opet se morate registrirati. Da biste registrirali avast! Free Antivirus, u lijevom izborniku kliknite na Maintenance te na Registration.

avast! Free Antivirus možete preuzeti ovdje.